Sisäministeri ei halua Isis-leirin naisia Suomeen – ”Osa on lähettänyt alaikäisiä lapsiaan taisteluihin”

– Aikuiset jotka ovat sinne jääneet, ovat useimmat hyvin syvästi radikalisoituneita, sisäministeri Kai Mykkänen toteaa.

– Aikuiset jotka ovat sinne jääneet, ovat useimmat hyvin syvästi radikalisoituneita, sisäministeri Kai Mykkänen toteaa. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Yleisradio kertoo Syyriassa sijaitsevalla Al-Holin leirillä olevan 11 suomalaisnaista ja 33 lasta.

TERRORISMI Yleisradion toimittaja on vieraillut koillis-Syyriassa sijaitsevalla Al-Holin leirillä, jossa on niin sanottuja Isis-vaimoja lapsineen. Toimittaja tapasi henkilökohtaisesti viisi suomalaista naista, jotka puolestaan kertoivat leirillä olevan yhteensä 11 äitiä ja 33 lasta.

Useita vuosia Syyriassa olleet naiset sanovat olevansa Suomen kansalaisia ja kolme heistä oli kantasuomalaisia. Lapsista osa on syntynyt Syyriassa. Naisten mielestä he eivät ole tehneet mitään väärää ja he haluaisivatkin palata Suomeen.

Sisäministeri Kai Mykkänen kommentoi Ylelle, että saadut tiedot vastaavat viranomaisten tiedossa olevaa käsitystä suomalaisten lukumäärästä. Suomen kansalaisilla on oikeus palata Suomeen, mutta valtio ei ole heitä paluuseen auttamassa.

Sen sijaan Mykkänen toivoo, että naisten taustat tutkittaisiin ja tarvittaessa heidät tuomittaisiin kansainvälisessä tuomioistuimessa.

– Aikuiset jotka ovat sinne jääneet, ovat useimmat hyvin syvästi radikalisoituneita. Osa on naittanut alaikäisiä lapsiaan, osa on lähettänyt alaikäisiä lapsiaan taisteluihin.

Lasten osalta tilanne on monimutkaisempi ja erilaisia keinoja selvitetään. Suomessa heidät saatettaisiin lastensuojelun piiriin ja sen huostaan. Tällä hetkellä Suomi avustaa kansainvälisiä järjestöjä, jotta leirien humanitääriset olosuhteet olisivat paremmat.

Lue myös: Voivatko Isis-perheet palata Suomeen? – ”Terroristisen ideologian omaksuneet naiset ovat uhka ympäristölle”

Kommentoi Facebookissa