Sisupussi suomalaiskävelijä nousi ilonaiheeksi – Syyria ohitti Suomen MM-taulukossa

Pekingin MM-kisoissa toissa vuonna ja Rion olympialaisissa viime vuonna Aleksi Ojalan matka jäi kesken.

Pekingin MM-kisoissa toissa vuonna ja Rion olympialaisissa viime vuonna Aleksi Ojalan matka jäi kesken. (Kuva AOP)

Yhdysvallat ylsi ylivoimaisesti parhaaksi maaksi Lontoon MM-kisoissa.

LONTOON MM-KISAT Lontoossa MM-kisojen päätöspäivänä huomiota herätti 50 kilometrin nuoren kävelijän Aleksi Ojalan sinnittely pitkään kisan kärkijoukossa, mutta myös hänen tavoitteensa. Se oli yksinkertaisesti päästä vain kisassa maaliin.

– Kolmas kerta toden sanoo. Maalissa ollaan vihdoinkin, Aleksi Ojala hehkutti niin leveän hymyn kera kuin 50 kilometrin kävelyn jälkeen urheilija pystyy puristamaan.

Tavoitteella on kuitenkin taustaa. Pekingin MM-kisoissa toissa vuonna ja Rion olympialaisissa viime vuonna matka jäi kesken. Lontoossa Ojala kiristi kävelyn ylivoimaisesti voittaneen Yohann Dinizin perään heti startista muodostuneeseen kärkiryhmään ja pysyi mukana vajaaseen 40 kilometriin asti. Maalissa Ojala oli 14:s ajalla 3.47.20, ennen kuin jalat menivät alta.

Juottopaikalla Ojalan kolmimiehisen valmennustiimin jäsenistä Jani Lehtinen yritti parhaansa mukaan jarruttaa nuorta kävelijää, joka oli välillä minuuttitolkulla ennätystään 3.46.25 kovemmassa vauhdissa. Vaikutusta valmentajan neuvoilla ei ollut.

– Meinasin yhdessä vaiheessa huutaa Janille, että ”trust me I know what I am doing”, mutta en saanut sitä sanottua, Ojala veisteli käyttäen Kimi Räikkösen lohkaisua Ferrarin varikkotiimin neuvoihin.

Suomalaisten menestys Lontoon MM-kisoissa jäi kaiken kaikkiaan vaatimattomaksi. Paras oli viidenneksi venynyt keihäskonkari Tero Pitkämäki, Aleksi Ojalan jälkeen tulee naisten maratonilla sijalle 25 yltänyt Anne-Mari Hyryläinen. Toiveita herättäneet kolmiloikkaajat Simo Lipsanen ja Kristiina Mäkelä karsiutuivat niukasti loppukilpailuista, samoin kuin yleensä varmaotteinen moukarinheittäjä David Söderberg.

Menestys vaatii työtä – tai paljon rahaa. Persianlahden öljyvaltioista Qatarin joukkueen korkeushyppytähti Mutaz Essa Barshim sai Lontoossa MM-kisojen päätöspäivänä meriittilistaansa uransa ensimmäisen ulkoratojen arvokisamestaruuden. Hieman yllättäen siihen riitti 235 sentin ylitys.

Lajin venäläisiin tulevaisuuden nimiin lukeutuva 20-vuotias Daniel Lysenko ponnisti toiseksi 232:n ylityksellä. Syyrian Majd Eddin Ghazal oli kolmas tuloksella 229. Sotaa käyvä maa ohitti yhdellä pronssimitalillaan näin Suomen kisojen pistetaulukossa. Ghazal on harjoitellut maan pääkaupungissa Damaskoksessa, välillä sotatoimien johdosta viikkoja sisätiloissa.

USA ylsi ylivoimaisesti parhaaksi maaksi Lontoon MM-kisoissa. Yhdysvallat voitti kaikkiaan 30 mitalia, joista kymmenen oli kultaisia, yksitoista hopeaa ja yhdeksän pronssia. Kakkosena tilastossa olevalla Kenialla kultamitaleja on viisi, kaikkiaan yhdestätoista mitalista.

Kaksi mitalia juossut Norja oli kisojen paras Pohjoismaa. Sen mitaleista vastasivat aitajuoksija Karsten Warholm ja päätöspäivänä 1 500 metrin pronssille kirinyt Filip Ingebrigtsen. Ruotsi saavutti yhden mitalin, Daniel Ståhlin kiekonheittohopean.

Lontoon MM-kisat jäänevät kuitenkin parhaiten historiaan Jamaikan Usain Boltin sekä brittien Mo Farahin viimeisinä kilpailuina ratakisoissa.

  • Lähde Suomen Urheiluliitto. IAAF:n mitalitaulukon löydät tästä.
Jamaikan Usain Boltin tuttuja tuuletuksia ei Lontoon MM-kisojen jälkeen enää nähdä kilpakentillä.
Jamaikan Usain Boltin tuttuja tuuletuksia ei Lontoon MM-kisojen jälkeen enää nähdä kilpakentillä. (Kuva AOP)

Kommentoi Facebookissa