Kaikki taksit ajossa huomenna Helsingissä – junalakko alkaa tänään

Veturimiesten liiton mielenilmaus hiljentää asemalaiturit maanantaina ja tiistaina.

Veturimiesten liiton mielenilmaus hiljentää asemalaiturit maanantaina ja tiistaina. (Kuva VR Group)

Pääkaupunkiseutu varautuu veturinkuljettajien mielenilmaukseen eri tavoilla.

JUNALAKKO Veturimiesten liiton mielenilmaus pysäyttää junaliikenteen 14.8. klo 18.00 – 15.8. klo 24.00. Poikkeuksena ovat Venäjän liikenteen Allegro– ja Tolstoi-junat, jotka liikennöivät mielenilmauksesta huolimatta normaalisti. Mielenilmauksen syistä Päivän Lehti kirjoitti tässä.

Maanantaina ennen klo 18 lähtöasemalta lähtevät lähi- ja kaukoliikenteen matkustajajunat ajetaan määräasemalle. Kuljettajat palaavat töihin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Junaliikenne pyritään käynnistämään normaalisti keskiviikkoaamuna 16.8.

Viikonloppuna lauantain ja sunnuntain välisenä yönä alkaneet ukkosen aiheuttamat ratalaiteviat on pääsääntöisesti tänään korjattu. Ainoastaan Luumäen ja Lauritsalan välisellä rataosalla henkilöjunien myöhästymiset ovat tunnista jopa kahteen tuntiin, Raipon ja Vainikkalan välisellä rataosalla henkilöjunien myöhästymiset ovat noin 15 minuuttia.

Junaliikenteessä voi olla vielä tämän jälkeenkin parin päivän ajan muutoksia, kuten kalustomuutoksia ja mahdollisesti myös vuorojen perumisia. Jo ostetun kotimaan junalipun voit käyttää myöhemmin tai perua kuluitta.

– Moni yleensä junalla matkaava joutuu siis pohtimaan, miten hoitaa päivän matkat. Jos suuri joukko valitsee kulkupelikseen auton, voivat varsinkin Helsingin sisääntuloväylät ja kehätiet ruuhkautua aamun ja iltapäivän ruuhkatunteina, arvioi Liikenneviraston tieliikenteen ohjausyksikön päällikkö Sami Luoma.

Ruuhkien mahdollisuutta lisää myös mielenilmauksen ajankohta.

– Tiistait ovat tyypillisesti vilkkaita päiviä liikenteessä. Monella on tarve matkustaa, sillä lähes kaikki ovat palanneet lomilta sorvin ääreen ja koulutkin ovat jo alkaneet, Luoma toteaa.

Junalakko vaikuttaa eniten pääkaupunkiseudun liikenteeseen. Taksi Helsinki varautuu lakkoon laittamalla kaikki yli 1 300 taksiaan ajoon tiistaina klo 5.30–20.00. Taksi Helsinki suosittelee myös taksinkäyttäjiä tekemään ennakkovarauksen tiistaille numerosta 0100 0600. Taksin saa myös tilattua numerosta 0100 0700 tai Taksi Helsinki -sovelluksella, lisäksi taksin voi myös aina ottaa taksitolpalta tai lennosta.

Helsingin seudun liikenne varautuu lakkoon ajamalla 11 bussilla lisäliikennettä maanantai-iltana ja tiistaina. Bussit liikennöivät täydentävänä liikenteenä edestakaisin Helsingin keskustasta Tikkurilaan, Lentoasemalle ja Keravalle normaaleilla bussilinjoilla.

HSL arvioi, että busseissa tulee olemaan täyttä mielenilmauksen aikana. HSL suosittelee varaamaan aikaa matkantekoon, ja jos mahdollista käyttämään kimppakyytiä, tekemään etätyötä tai pyöräilemään ruuhkien hillitsemiseksi. HSL järjestää keskeisille asemille oppaita, joilta voi kysyä lisätietoa sopivista joukkoliikenneyhteyksistä.

HSL-alueen junissa matkustaa päivittäin noin 200 000 matkustajaa, jotka liikkuvat mielenilmauksen aikana muissa liikennevälineissä ja vaihtoehtoisilla väylillä.

Kommentoi Facebookissa