Skoda ei tee pelkästään järkeviä autoja – mallistoon on tulossa jopa sähkökäyttöinen sportti

Sähköautoihin otetaan mallia hiljattain Shanghain autonäyttelystä esitellystä Vision E -nimisestä tutkielmasta.

Sähköautoihin otetaan mallia hiljattain Shanghain autonäyttelystä esitellystä Vision E -nimisestä tutkielmasta. (Kuva Skoda)

Skoda haluaa muuttaa brändinsä nykyistä tunteikkaammaksi sekä jännittävämmäksi.

AUTOT Skodalla on nykyään järkevien arkiautojen valmistajan maine, mutta tšekkimerkin historiaan kuuluu muunkinlaisia menopelejä. Yksi kaikkien aikojen erikoisimmista Skodista on 1970-luvulla valmistettu pikku-coupé 110R, joka tunnettiin takamoottorirakenteensa vuoksi eräänlaisena itäblokin Porschena. Auton suorituskyky oli hieman yli 60-hevosvoimaisen koneen ansiosta huomattavasti heikompi, mutta yllätyksellisissä ajo-ominaisuuksissa oli paljon samaa vanhojen 911:ien kanssa.

Brittiläinen Auto Express kysyi Skodan teknisestä kehitystyöstä vastaavalta Christian Strubelta, tekisikö tšekkivalmistaja vielä joskus tulevaisuudessakin vastaavan auton. Strube vastasi varsin yllättävästi myönteisesti, mutta uuden sportin pitäisi kuulemma olla sähkötoiminen. Skodan tekniikkapomo omistaa itsekin vanhan 110R:n, joten miehen into auton uutta tulemista kohtaan on helppo ymmärtää.

Skoda haluaa muutenkin muuttaa brändinsä nykyistä tunteikkaammaksi sekä jännittävämmäksi tulevien malliensa avulla. Niistä ensimmäinen on ison Kodiaq-katumaasturin coupé-versio, jota myydään ainakin aluksi vain Kiinassa. Seuraavaksi tšekit panostavat sähköautoihin, joihin otetaan mallia hiljattain Shanghain autonäyttelystä esitellystä Vision E -nimisestä tutkielmasta.

Vision E -tutkielmassa oli molemmilla akseleilla oma sähkömoottorinsa, joten auto oli nelivetoinen.
Vision E -tutkielmassa oli molemmilla akseleilla oma sähkömoottorinsa, joten auto oli nelivetoinen. (Kuva Skoda)

Ensin myyntiin tuodaan kuitenkin Citigo-pikkuauton sähkömalli, joka tulee Auto Expressin tietojen mukaan markkinoille vuonna 2019. Vuotta myöhemmin nähdään Vision E:n tuotantoversio, joka on konseptin tavoin coupé-kattoinen katumaasturi. Sitten tulossa on vielä toinen SUV ja jonkinlainen sähkökäyttöinen perheauto, kunnes viiden sähkömallin vyörytys huipentuu upouuteen sähkösporttiin.

Kaikkien uusien sähköautojen on tarkoitus olla markkinoilla vuoteen 2025 mennessä, joten urheiluautonkin pitäisi olla myynnissä alle 10 vuoden päästä. Sportti tehdään VW-konsernin MEB-perusrakenteelle, jota käytettiin jo Shanghaissa nähdyn konseptin pohjana. Vision E -tutkielmassa oli molemmilla akseleilla oma sähkömoottorinsa, joten auto oli nelivetoinen. MEB on kuitenkin hyvin joustava, joten muunkinlainen järjestely onnistuu.

Sähköurheiluauton taka-akselille voidaan laittaa vain yksi moottori, jolloin se olisi takavetoinen ja -moottorinen historiallisen esikuvansa tavoin. Lisähintaan autoon voitaisiin kuitenkin tarjota toistakin moottoria, mikä tekisi tästä versiosta nelivetoisen. Takavetoisen perusmallin toimintasäde olisi noin 400 kilometriä yhden moottorin turvin, ja kaksimoottorisella nelivetoversiolla pitäisi päästä jopa 600 kilometrin päähän.

Koska sähköautoissa ei ole enää perinteistä polttomoottoria ja monia muita tilaa vieviä komponentteja, muotoilijat saavat täysin uudenlaisen vapauden niiden linjojen luomiseen. Sähkösportissa käytetään varmasti jo Vision E -konseptissa nähtyjä muotoilukikkoja, mutta auton profiili on toki urheilullisempi. On mielenkiintoista nähdä, hyödynnetäänkö urheiluautossa myös viittauksia 1970-luvun klassiseen esikuvaan.

Kommentoi Facebookissa