JÄÄKIEKKO Jääkiekon SM-liiga jakoi torstaina Pelicansin Taavi Vartiaiselle kuuden ja Ilveksen Panu Mieholle neljän ottelun pelikiellon. Vartiainen taklasi tiistaina Tapparan Tuukka Mäntylää ja Mieho Jukureiden Patrik Puistolaa päähän sillä seurauksella, että taklauksen kohteena ollut pelaaja loukkaantui vakavasti.
Puistolalla oli pää alhaalla ja hän oli myös kiekollinen pelaaja. Taklattavallakin on vastuu.
Takavuosien rankaisukäytännöllä Mieho olisi voinut selvitä ilman rangaistusta. Törkeämpään temppuun Vartiainen olisi todennäköisesti saanut tuomion, joka olisi ollut kuitenkin lievempi.
Tapauksista riittää juupas-eipäs -väittelyä. Esimerkiksi Jere Karalahti valitteli Ilta-Sanomissa, että jääkiekolta viedään sielu. Karalahdella oli kannanottoonsa hyviä perusteita.
Viime kädessä ammattilaisjääkiekkoilu on kuitenkin kaupallista viihdettä. Vakavat loukkaantumiset ja pelaajien kokemat päävammat johtivat NHL:ssäkin ”kukkahattuiluun”. Pelin siistimistä siellä haluttiin pelaajien turvallisuuden lisäksi tuotteen julkisuuskuvan kirkastamisen takia.
SM-liigassa on menty vastaaville linjoille. Ikävä julkisuus, jollaista taju kankaalla jään pinnassa makaavat pelaajat tuovat, ei ole jääkiekkoilulle parasta mainosta. Jos maksavia asiakkaita on vähemmän, näkyy se myös jääkiekobisneksellä itsensä elättävien tilipussissa.
Vuosikymmenten aikana jääkiekko on muuttunut valtavasti. Esimerkiksi Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkueen pelillä oli hyvin erilainen ”sielu” kuin Karalahden aktiivivuosien jääkiekolla 1990-luvulta 2010-luvun puoliväliin.
NHL:ssä pelattiin vielä viisikymmentä vuotta sitten ilman kypärää. Kun NHL-pelaajat ensi kertaa saivat osallistua jääkiekon MM-kisoihin 1977, oli Kanadan tähtipelaajalle Phil Espositolle iso järkytys joutua käyttämään kypärää, joka kansainvälisessä jääkiekossa oli tullut jo pakolliseksi.
Esposito toi MM-kisoihin Wieniin lääkärintodistuksen, jossa hänen kerrottiin kärsivän kypärän takia niskakivuista. Lääkärintodistus ei auttanut, vaan Espositon oli käytettävä MM-peleissä kypärää.
Kypärän käytön kritisoitiin vievän jääkiekolta ”sielun”. Eipä vienyt. Laji on 2010-luvulla ollut valtavan paljon suositumpaa kuin Espositon aktiivivuosina, jolloin kanadalaiset pelasivat NHL:ssä ilman kypärää tukat föönattuina.
Väkivaltaisuuden on spekuloitu jopa vievän jääkiekolta potentiaalisia uusia faneja. Viime vuosina Yhdysvalloissa soccer-jalkapallo on kasvattanut suosiotaan valtavasti, mutta jääkiekon NHL:n suosio ei ole kasvanut paljoakaan. Syitä on monia, mutta jääkiekon väkivaltaisuuden vieroksuminen on varmasti yksi tekijä.
Taklauksia jääkiekosta ei olla viemässä. Vastustajien kunnioitusta halutaan kuitenkin lisätä. Ja ennen kaikkea tarvittaisiin lisää maksavia katsojia.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: SM-liigan pimeistä puolista ei päästä eroon – kuka haluaa nähdä tajuttomia pelaajia jään pinnassa?
Kommentoi Facebookissa