SOTE Sosiaali- ja terveysministeriö asetti sote-uudistuksen valmistelun ja toimeenpanon tueksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijaryhmän ajalle 13.1.2016–15.4.2019. Asiantuntijaryhmään kuuluu muun muassa Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori, tietokirjailija Heikki Hiilamo.
Hiilamo on opittu tuntemaan sote-hankkeen arvostelijana. Hän tiivistääkin suomalaisen sote-uudistuksen valmistelun kirjassaan Hyvinvoinnin vakuutusyhtiö:
”Poliitikot ovat opetelleet tämän teknisen sote-kielen, jonka turvin he voivat esiintyä äänestäjien suuntaan asiantuntijoina, vaikkeivät aina ymmärtäisi, mistä sote-uudistuksessa on kysymys. Tämä saattaa johtaa siihen, että uudistuksen lopputulos onkin jotain aivan muuta kuin päättäjät luulivat tekevänsä.”
Viime joulukuussa Hiilamo kirjoitti Helsingin Sanomissa julkaistussa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito. ”Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa.”
Kulmakarvat kohosivatkin, kun viikko sitten Hiilamo, THL:n ylijohtaja Marina Erhola ja Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Katariina Silander julkaisivat Helsingin Sanomissa mielipidekirjoituksen otsikolla ”On riski pitkittää sote-uudistusta vanhentuneilla väitteillä”.
”Uudistuksen valmistelu on ollut 3–4 viime vuoden aikana hyvinkin huolellista. Asiantuntijoita on kuultu ja kuuleminen on myös johtanut lukuisiin parannuksiin lakipaketissa.”
Hiilamo pyrki lieventämään hämmästelyä takinkäännöstä tarkentamalla, että hän ei suinkaan näyttänyt sote-uudistukselle vihreää valoa, vaan ainoastaan keltaista.
Kritiikin jälkeen säätiön hallituspaikka
Asiasta paljastui erikoinen kuvio, kun Iltalehti huomasi, että vain muutama päivä joulukuussa julkaistun kriittisen kirjoituksen jälkeen Heikki Hiilamo valittiin Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön hallitukseen. Diakonissalaitos puolestaan on sote-uudistuksesta hyötyvän terveysjätin Terveystalon neljänneksi suurin omistaja.
Nimitys ei sinänsä ole poikkeuksellinen, Hiilamo on aikaisemmin toiminut muun muassa kirkon diakonia ja yhteiskuntatyönjohtajana sekä Diakonia-ammattikorkeakoulun Diakin yksikönjohtajana. Diakonissalaitoksen hallituksen jäsenten toimikausi on kolme vuotta, kokouksia on kymmenisen kertaa vuodessa. STM:n asiantuntijaryhmää kytkös ei häiritse.
– Olen käynyt asian ryhmän puheenjohtajan kanssa läpi. Hän totesi, ettei ongelmaa ole. En edusta ryhmässä Helsingin Diakonissalaitosta enkä missään tapauksessa Terveystaloa. Sote vaikuttaa myös muun muassa järjestöihin ja sairaanhoitopiireihin, Hiilamo ilmoitti Iltalehdelle.
Helsingin Diakonissalaitoksen valtuuskunnan puheenjohtajana toimii puolestaan piispa Teemu Laajasalo ja valtuuskunnan jäsenenä muun muassa Anne Berner.
Helsingin Diakonissalaitoksen omistusosuus Terveystalosta on 10,5 prosenttia ja sen arvo on noin 128 miljoonaa euroa. Yhtiön suurin omistaja on Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma 15,01 prosentilla, seuraavana ovat Lotta Holding I S.A.R.L ., jonka osuus on 11,33 prosenttia sekä Rettig Group Ab omistusosuudellaan 10,52 prosenttia.
Veroparatiiseja ja vastaanottolääkäri
Terveystalon yrityshistoria on ollut värikäs. Vuonna 2013 Terveystalon omistanut brittiläinen pääomasijoittaja Bridgepoint myi yhtiön ruotsalaisen Wallenberg-suvun EQT-pääomasijoitusyhtiölle. Molemmat yhtiöt toimivat Luxemburgin kautta.
Uusi omistaja säilytti Bridgepointilta saadut hallinnointiyhtiöt sekä perusti useita uusia holding-yhtiöitä, sijoittajia edustava EQT VI-rahasto on rekisteröity Guernseyn verokeitaaseen, Englannin kanaaliin Jerseyn kupeeseen. Nykyisin omistuksen arvo on noin 138 miljoonaa euroa Lotta Holding I S.A.R.L.:n kautta.
Terveystalon liikevaihto vuonna 2017 oli 689,5 miljoonaa euroa. Yhtiö kertoo maksavansa yli 20,3 miljoonaa euroa veroja – joista peräti 17 miljoonaa on kuitenkin arvonlisäveroa. Arvonlisäveron lisäksi Terveystalo maksoi vain noin kolmen miljoonan edestä kiinteistöveroa, varainsiirtoveroa ja tuloveroa eli yhteisöveroa. Maksetun tuloveron määrää on pienentänyt Terveystalon ilmoituksen mukaan aiempien vuosien tappiot.
Terveystalo fuusioitui maaliskuussa 2017 Helsingin Diakonissalaitoksen omistaman Diacorin kanssa, mikä synnytti pääkaupunkiseudulle entistäkin suuremman yksikön. Terveystalon ja Diacorin yhdistyminen on ollut Terveystalon historian suurin yrityskauppa.
Eikä tässä vielä kaikki. Hiilamon kanssa Helsingin Sanomissa sote-uudistusta puolustanut ja myös hallituksen sote-asiantuntijaryhmään kuuluva Katariina Silander pitää omaa yleislääkärin vastaanottoaan Terveystalossa. Iltalehdelle Silander ilmoittaa, että hän ei ole työsuhteessa Terveystaloon, vaan toimii ammatinharjoittajana.
Tapa lienee yleinen Terveystalon lääkäreiden kohdalla, mutta järjestelyllä on hieman huono kaiku. Viime aikoina olemme saaneet lukea, kuinka sopeutumiseläkettä nauttiva ex-kansanedustaja Tuija Nurmi kikkailee laskuttamalla lääkärintyönsä Terveystalolta yhtiönsä kautta. Yhtiöltään Nurmi puolestaan nostaa rahat osinkona, joka ei pienennä sopeutumiseläkettä.
Kommentoi Facebookissa