Stephen Hawking popularisoi tieteen – kirjoitti tyttärensä kanssa jopa lastenkirjoja

Maailmankuulu tiedemies Stephen Hawking sai ALS-diagnoosin jo parikymppisenä, jolloin hänelle ennustettiin vain muutama vuosi elinaikaa.

Maailmankuulu tiedemies Stephen Hawking sai ALS-diagnoosin jo parikymppisenä, jolloin hänelle ennustettiin vain muutama vuosi elinaikaa. (Kuva AOP)

Huumorintajuinen tiedemies esiintyi usein muun muassa Simpsonit-televisiosarjassa.

TIEDE Brittiläinen tutkija ja fyysikko Stephen Hawking on kuollut 76-vuotiaana kotonaan Cambridgessä. Maailmankuulu tiedemies sai ALS-diagnoosin jo parikymppisenä, jolloin hänelle ennustettiin vain muutama vuosi elinaikaa. Motoneuronitauti rappeuttaa lihakset, ja lähes liikuntakyvytön Hawking joutui käyttämään lopun elämäänsä pyörätuolia, johon oli liitetty puhesyntetisaattori.

Hawking ei antanut sairauden rajoittaa liikaa elämäänsä. Arvostetun työnsä Cambridgen maineikkaassa yliopistossa lisäksi Hawkingista tuli huumorintajunsa johdosta suosittu persoona, joka esiintyi niin Rillit huurussa ja Simpsonit-televisiosarjoissa, kuin myös Star Trek -sarjassa pelaamassa pokeria Albert Einsteinin ja Isaac Newtonin kanssa.

Mustien aukkojen analysointeihin erikoistuneen Stephen Hawkingin kuuluisin teos on vuonna 1988 julkaistu ja kymmeniä miljoonia kappaleita myynyt Ajan lyhyt historia. Hawking pelkäsi, että kaikki eivät kuitenkaan todella ymmärtäneet kirjan sisältöä, ja siksi hän julkaisi myöhemmin kirjan Ajan lyhyempi historia.

Stephen Hawking meni opiskeluaikanaan naimisiin Jane Wilden kanssa ja sai kolme lasta, vuonna 1995 tapahtuneen eron jälkeen uusi puoliso oli hänen entinen hoitajansa Elaine Mason. Tyttärensä Lucy Hawkingin kanssa tiedemies teki myös seikkailuhenkiset lasten- ja nuortenkirjat Avain maailmankaikkeuteen sekä Kosminen aarrejahti.

Kommentoi Facebookissa