Stockmann hakee yrityssaneeraukseen – digitaalisen kaupan kasvu ei korvannut asiakasmäärän laskua

Stockmann uskoo konsernilla olevan edelleen kannattavan liiketoiminnan edellytykset.

Stockmann uskoo konsernilla olevan edelleen kannattavan liiketoiminnan edellytykset. (Kuva Kenneth Luoto/ Stockmann)

Hakemus yrityssaneerausmenettelyyn on jätetty Helsingin käräjäoikeudelle tänään.

TALOUS Stockmann Oyj Abp kertoo, että maaliskuun ensimmäisen viikon jälkeen Euroopassa puhjennut koronavirusepidemia on aiheuttanut merkittävän muutoksen Stockmann-konsernin liiketoimintaympäristöön ja on alentanut asiakasmääriä äkillisesti.

Huolimatta siitä, että Stockmann-tavarataloliiketoiminnan ja Lindexin verkkokauppa on jatkanut kasvuaan viime viikkoina voimakkaasti, digitaalisen asioinnin kasvu ei tässä poikkeuksellisessa tilanteessa riitä korvaamaan asiakasmäärien erittäin voimakasta laskua.

Koska yhtiön liiketoiminta on sen ilmoituksen mukaan jatkamiskelpoista ja tervehdytettävissä on Stockmannin hallitus päättänyt, ottaen huomioon yhtiön rahoitusrakenteen, jättää Stockmann Oyj Abp:n osalta yrityssaneeraushakemuksen. Yrityssaneerausmenettely ei koske konsernin tytäryhtiöitä eli Stockmann-tavarataloja Baltiassa eikä Lindexiä.

Stockmann-konserni uudisti vuonna 2019 strategiansa ja käynnisti uudistusohjelman, joka sisältää kustannussäästöjä ja muita tehostamistoimia. Strategiset valinnat, säästöohjelma sekä parantunut kehitys näkyivät tilikauden 2019 positiivisena oikaistuna liiketuloksena.

Yhtiön velkojen määrä laski vuoden 2019 aikana olennaisesti muun muassa Nevsky Centren -kiinteistön myynnin myötä. Korollisen vieraan pääoman määrä ilman vuokrasopimusvelkoja oli vuoden 2019 lopussa 412,3 miljoonaa euroa.

– Stockmannilla ja Lindexissä on tehty erittäin rajusti töitä yhtiön liiketoiminnan kehittämiseksi ja uudistamiseksi, jotta molempien liiketoimintojemme tulos käännetään kasvuun vuoteen 2021 mennessä. Koronaepidemian aiheuttama ennennäkemätön tilanne johti kuitenkin tilanteeseen, jossa asiakasmäärien lasku on ollut erittäin voimakasta ja yhtiön kassavarat ovat ehtyneet. Selkeä näkemyksemme on, että Stockmann-konsernilla on käynnistettyjen toimenpiteiden myötä kannattavan liiketoiminnan edellytykset olemassa, toteaa Lauri Ratia, Stockmann Oyj Abp:n hallituksen puheenjohtaja.

Hakemus Stockmann Oyj Abp:n yrityssaneerausmenettelyyn on jätetty Helsingin käräjäoikeudelle 6.4.2020. Yhtiö on keskustellut pankkisyndikaattinsa ja tiettyjen muiden suurten velkojien kanssa aikomuksestaan jättää hakemus yrityssaneerausmenettelyn aloittamiseksi. Kyseiset velkojat, jotka edustavat yli viidennestä kaikista yhtiön tunnetuista velkojista, ovat alustavasti ilmaisseet suhtautuvansa myönteisesti hakemuksen jättämiseen.

Yhtiön hallitus tulee kutsumaan koolle ylimääräisen yhtiökokouksen päättämään yrityssaneeraushakemuksen jatkamisesta myöhempänä erikseen ilmoitettavana ajankohtana. Yhtiö kutsuu varsinaisen yhtiökokouksen koolle erikseen myöhemmin.

Lue myös: Kaksi kolmasosaa yrityksistä aikoo lomauttaa tai irtisanoa – tilanne heikentynyt merkittävästi kahdessa viikossa

Kommentoi Facebookissa