STT paljasti ison vedätyksen – suomalainen urheilumedia nieli kaiken vuosikaudet

Suomalaismedia on luonut kuvaa hieroja Marko Yrjövuoren sankaruudesta NBA-tähti Kobe Bryantin taustalla.

Suomalaismedia on luonut kuvaa hieroja Marko Yrjövuoren sankaruudesta NBA-tähti Kobe Bryantin taustalla. (Kuva AOP)

KORIPALLO STT julkaisi vappuna erittäin ansiokkaan journalistisen jutun, jossa kyseenalaistettiin Suomessa NBA-seuran fysiikkavalmentajaksi mielletyn Marko Yrjövuoren uran ansiot. Yrjövuori on vuosikausia antanut ymmärtää olleensa edes menneen NBA-tähden Kobe Bryantin fysiikkavalmentaja ja luottomies. Tällä maineella hän on ratsastanut ja rahastanut Suomessa useamman vuoden ajan.

Yrjövuori työskenteli Los Angeles Lakersissa 2004-2016. STT:n selvitysten perusteella Yrjövuori toimi Lakersissa kuitenkin hierojana. Itse hän on väittänyt, että olisi ollut athletic trainer, antanut ymmärtää olleensa Lakersin fysiikkavalmentaja. Athletic trainer -titteliin vaaditaan Yhdysvalloissa kuitenkin korkeakoulututkintoa, jota Yrjövuorella ei ole.

Yrjövuorella ei ole Suomessa fysioterapeutin tutkintoa. Hänellä on pätevyys ainoastaan hierojaksi.

Silti suomalaismedia on kutsunut häntä fysioterapeutiksi, jonka ammattitaito vaatii huomattavasti pidempää koulutusta kuin hierojan. Mehiläisen nettisivuilla Yrjövuori esittelee itsensä fysiikkavalmentajaksi:

”Vastaanotollani huolehdin huippu-, kunto- ja junioriurheiljoiden kehon toiminnasta kokonaisvaltaisesti. Erityisosaamisalueitani ovat:
• kehon biomekaniikka
• vammojen ennaltaehkäisy
• lihastasapaino, liikkuvuus ja liikkeen hallinta
• uni ja palautuminen”

Suomessa Yrjövuori sai erityisen paljon julkisuutta 2011 Helsingin Sanomien haastattelussa. Tuolloin Bryant kehuikin Yrjövuoren toimintaa, kun jutun tehnyt toimittaja Petteri Ala-Kivimäki esitti Bryantille Yrjövuoren merkityksestä kysymyksen.

Jutussa korostettiin, kuinka vaikeaa Bryantille oli esittää kysymyksiä ylipäätään. Bryant saatiin kuitenkin kehumaan Yrjövuorta.

Sen jälkeen Yrjövuoresta tuli Suomessa sankari, jonka ”tuhkimotarinasta” on kerrottu kahdessa kirjassakin. Suomalaisessa mediassa annettiin suorastaan ymmärtää, että Yrjövuori olisi ollut merkittävänä tekijänä Bryantin menestyksissä.

Kyllä Yrjövuori teki yhteistyötä Bryantin kanssa. Mutta Yrjövuoren rooli ei ollut merkittävä, toisin kuin hän itse väittää. Kirjassaan ”The Mamba Mentality: How I Play” -kirjassaan Bryant ei Yrjövuorta edes mainitse, mutta Lakersin fysioterapeutti Judy Seto ja athletic trainer Gary Vitti saavat Bryantilta kehut kyllä.

Lakersin ottelun jälkeisessä median haastattelutilaisuudessa Bryant luonnollisesti kehui joukkueensa hierojaa, kun suomalaistoimittaja asiasta kysyi. Omien kehuminen kuuluu amerikkalaisen urheilujargonin perusoppeihin.

Lontoon olympiakisoissa 2012 Bryant kehui tämän jutun kirjoittajalle Tunisian joukkuetta taitavaksi ryhmäksi, joka laittoi Yhdysvaltain NBA-tähdet koville. Bryant ylisti Tunisian kovaa taistelutahtoa.

Todellisuudessa Yhdysvaltojen ja Tunisian kohtaaminen olympiakoriksessa oli kissa-hiiri -leikkiä. Eräänlainen NBA-pelaajien donkkausnäytös, jossa Tunisian pelaajat näyttivät koripallokomedian pelleiltä.

Urheilutoimittajan ammattitaitoon kuuluu urheilujargonin tunnistaminen. Yrjövuorta käsitelleessä jutussa sitä ei tehty, vaan Bryantin jargonilla höystettynä Yrjövuoresta tehtiin suomalainen supersankari. HS:n juttua siteerattiin paljon muissakin medioissa.

Yrjövuori toimi 2014-2017 Suomen koripallon MM-kisajoukkueen lääketieteellisenä valmentajana, jota titteliä hän Koripalloliiton mukaan oli käyttänyt Los Angeles Lakersissa, mikä ei pitänyt paikkaansa. Lääketieteellinen valmentaja on hierojalle kova titteli.

Yrjövuoren uraan liittyy STT:n jutun mukaan useita epäselvyyksiä. Hän on väittänyt työskennelleensä muidenkin tähtiurheilijoiden, kuten beach volleyn olympiavoittajan Misty May-Treanorin kanssa, mutta kyseisen urheilijan agentin mukaan May-Treanor ja Yrjövuori eivät ole harjoitelleet keskenään.

Yrjövuori palasi Suomeen 2016 ja on sen jälkeen ratsastanut Bryantin ja Lakersin maineella. Hänen ympärilleen luotu sankaritarina on luonnollisesti tuonut hänelle paljon työtilaisuuksia.

STT:n vappuna julkaisema juttu puhkaisi kuplan. Juttua voi pitää yhtenä suomalaisen tutkivan urheilujournalismin merkittävimpänä tekona pitkiin aikoihin.

Suomalainen tutkiva urheilujournalismi ei ole tasollaan häikäissyt. Kun toimittaja Johanna Aatsalo-Sallinen 1998 julkaisi STT:llä jutun hiihtäjä Jari Räsäsestä ja kasvuhormonista, eivät muut suomalaiset urheilutoimittajat ryhtyneet tutkivaan journalismiin, vaan journalismi keskittyi Hiihtoliiton puolustamiseen. Kolmisen vuotta myöhemmin tilanne olikin sitten toinen, kun kuusi suomalaishiihtäjää kärähti Lahden MM-kisoissa dopingista.

Tuohon aikaan tutkivalle urheilujournalismille olisi ollut hyviä mahdollisuuksia, kun lehdillä oli vielä valtavasti rahaa käytössään. Toimittajat olivat kuitenkin urheilijoiden ja urheiluvaikuttajien hyviä kavereita. Yhteisen asian edistämisen takia elettiin symbioosissa.

STT:n Yrjövuori-paljastus osoittaa, miten tärkeässä roolissa tutkivan journalismin pitäisi olla myös urheilussa. Onhan urheilu läpikaupallista bisnestä, jossa touhun maksavat loppukäyttäjät eli urheilufanit ansaitsisivat tietää rahojensa kohteen taustoista enemmänkin.

Yrjövuoreen liitetty kaikki hehkutus paljastaa suomalaisen urheilujournalismin puutteellisen tason. STT:n paljastusjutun soisi muuttavan tilannetta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Hirvittävä onnettomuus päätti NBA-tähti Kobe Bryantin ja hänen tyttärensä elämän

Kommentoi Facebookissa