Sundance-elokuvafestivaalin yleisöpalkinto Suomeen – ensimmäinen suomalainen pitkä elokuva kilpasarjassa

Elokuva antaa arvostelujen mukaan tarinan tyttöjen näkyä maailmassa, jossa he saavat aidosti olla sitä mitä ovat. (Kuva Ilkka Saastamoinen)

Kolmen tytön ympärille kietoutuva tarina herätti huomiota raikkaalla otteellaan.

ELOKUVA Alli Haapasalon Tytöt tytöt tytöt (Girl Picture) on voittanut yleisöpalkinnon Sundancen elokuvafestivaalin World Cinema Dramatic -kilpasarjassa. Tytöt tytöt tytöt on ensimmäinen suomalainen pitkä elokuva, joka on koskaan valittu Sundancen kilpasarjaan, ja Audience Award -yleisöpalkinnon voitto kruunasi saavutuksen.

Kolmen tytön ympärille kietoutuva tarina herätti Sundancessa huomiota raikkaalla otteellaan. Elokuvaa kiitettiin kansainvälisissä arvioissa autenttiseksi ja vangitsevaksi. Alli Haapasalon ohjaustyön luonnehdittiin arvosteluissa erottuvan erityisesti siinä, että se antaa tarinan tyttöjen näkyä maailmassa, jossa he saavat aidosti olla sitä mitä ovat. Näin High on Films:

”Haapasalo onnistuu vangitsemaan nuoren polven energian, samalla antaen heidän ymmärtää omat mielitekonsa ja kiinnostuksen kohteensa.”

Yleisöpalkinto tuntuu ohjaaja Alli Haapasalosta erityisen upealta.

– Amerikka on vaikea maa ei-englanninkielisille elokuville, joten on erityisen ihanaa, että Tytöt tytöt tytöt on resonoinut katsojissa kielimuurin ja kulttuurirajojen yli, Haapasalo toteaa.

– Maanantain ensi-illan jälkeen olemme pitkin viikkoa saaneet viestejä ja kommentteja ihmisiltä, joissa elokuva on herättänyt innostuneita ja vahvoja tunnereaktioita. Mieleen on jäänyt esimerkiksi erään amerikkalaisnaisen teksti, jossa hän sanoi odottaneensa tätä elokuvaa koko elämänsä. Elokuva on antanut monille sellaista samaistumispintaa, jota tytöille on kenties ollut valkokankaalla tarjolla turhan vähän.

Elokuvan päärooleissa nähtävien Aamu Milonoffin, Linnea Leinon ja Eleonoora Kauhasen näyttelijäntyötä on kehuttu ainutlaatuiseksi.

– Meidän kolmen näyttelijän välillä on jotakin ihanaa, joka syntyi elokuvaa tehdessä, ja välittyi palautteista ja palkinnosta päätellen myös katsojille. On ihanaa kuulla, että katsojat samastuvat Emmaan, Mimmiin ja Rönkköön, ja henkilöt tuntuvat todellisilta. Tytöt ovat juuri sitä mitä haluavat olla eikä heidän tarvitse pyydellä anteeksi keneltäkään, Mimmin roolissa nähtävä Aamu Milonoff toteaa.

Sundancen jälkeen on vuorossa Berlinalen elokuvajuhlat, jossa Tytöt tytöt tytöt kilpailee kristallikarhun palkinnosta. Suomen ensi-iltana elokuva saa 14.4.2022.

Lue myös: Poliisit-televisiosarjassa nähdään partioiden arkea – Ahvenanmaalta aina Lappiin asti

Kommentoi Facebookissa