Suojamaskikauppoihin liittyy myös kiristys – uhkailemalla yritettiin hankkia viisi miljoonaa euroa

Kiinasta lentoteitse rahdatuista hengityssuojaimista on aiheutunut sotkuinen vyyhti.

Kiinasta lentoteitse rahdatuista hengityssuojaimista aiheutui sotkuinen vyyhti. (Kuvituskuva Finnair)

Poliisi sai suojamaskikauppoihin liittyvän kiristystapauksen esitutkinnan valmiiksi.

SUOJAMASKIT Helsingin poliisilla on ollut tutkittavanaan laajasti julkisuudessakin olleisiin suojamaskikauppoihin liittyvä tapaus, jossa kolmea henkilöä epäillään rikoksista. Rikosnimikkeinä on kaksi törkeän kiristyksen yritystä ja yksi yllytys törkeään kiristykseen.

Tapaus koskee kahden henkilön välistä riitaa mittavasta suojamaskikaupasta ja kauppaan liittyvästä taloudellisesta edusta. Poliisi epäilee, että asianomistajaa on vaadittu pakottamalla luopumaan noin 5 000 000 euron arvoisesta taloudellisesta edusta, johon esitutkinnassa ei ole esitetty laillista oikeutta.

Tapaukseen epäillään liittyneen eri asteista uhkailua ja kiristystä. Kaksi henkilöä on ollut esitutkinnan aikaan pidätettynä. Kokonaisuus on siirretty syyttäjälle syyteharkintaan 11.8.2021.

Kokonaisuus liittyy Keskusrikospoliisin huhtikuussa 2020 aloittamaan esitutkintaan Huoltovarmuuskeskuksen suojavälinehankinnoista. HVK testautti hengityssuojaimet maahan saapumisen yhteydessä ja ilmeni, että hankitut suojaimet eivät täyttäneet hengityssuojaimille asetettujen standardien vaatimuksia. Esitutkinnassa epäillään kahta henkilöä törkeästä petoksesta.

Tämän esitutkinnan aikana on takavarikoitu varoja yhteensä reilun kolmen miljoonan euron arvosta sekä kaksi arvoautoa. Syytteiden nostamisen määräaikaa on Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä jatkettu elokuulle 2021.

Suojavälinekauppoihin liittyen on tutkittu myös epäiltyä törkeää rahanpesua sekä erillisen tutkintapyynnön perusteella törkeää kavallusta ja luottamusaseman väärinkäyttöä. Näiden osalta syyttäjä on poliisin esityksestä tehnyt päätöksen esitutkinnan rajoittamisesta.

Lue myös: Huoltovarmuuskeskuksen toimintaa arvioitiin – kritiikkiä julkisen hallinnon varautumisesta kriisin hoitoon

Kommentoi Facebookissa