Suomalainen ampumahiihto huolestuttavassa tilassa – mitä tekee Kaisa Mäkäräinen?

Kaisa Mäkäräinen on ilmoittanut jatkavansa vuosi kerrallaan.

Kaisa Mäkäräinen on ilmoittanut jatkavansa vuosi kerrallaan. (Kuva AOP)

Kaisa Mäkäräisen paras tulos oli ampumahiihdon MM-kisoissa henkilökohtaisilla matkoilla 14. tila. Mäkäräinen ei vielä kertonut, jatkaako hän uraansa ensi kaudella.

AMPUMAHIIHTO Italian Anterselvassa järjestetyt sunnuntaina päättyneet ampumahiihdon MM-kisat eivät tarjonneet suomalaismenestystä. Kisojen parhaaksi anniksi jäi Kaisa Mäkäräisen 14. tila päätöspäivänä järjestetyssä yhteislähdössä.

Mäkäräisellä oli vielä kolmen ammuntapaikan jälkeen saumat mitaleille, mutta viimeisellä ampumapaikalla kaikki romahti. Hän ampui pystyltä kolme ohi ja mahdollisuudet menivät siihen.

Mäkäräisen ammunta tökki MM-kisoissa pahasti.

– Jo ensimmäisellä pystyllä olin ihan nakit ja sitten toisella pystyllä jo niin puhki, että en vain kyennyt parempaan, Mäkäräinen selvitti YLE:lle.

Suomen ampumahiihdossa on useamman vuoden aikana jännitetty keväisin, jatkaako Mäkäräinen uraansa seuraavalla kaudella. Mäkäräinen on jo 37-vuotias, joten montaa vuotta huipputasolla ei iän puolesta ole jäljellä.

YLE:n haastattelussa Mäkäräinen ei kommentoinut, jatkuuko ura tulevalla kaudella vai ei.

– Se ei ole tämän päivän kysymys. Tällä hetkellä ajatukset ovat ennen kaikkea tässä kisassa ja vielä on kolme viikkoa maailmacupiakin jäljellä. En halua kesken kauden tai kesken kisojen mitään isoja päätöksiä ainakaan julki sanoa, Mäkäräinen selvitti YLE:lle.

Mikäli Mäkäräinen lopettaa uransa, on se suomalaiselle ampumahiihdolle kova isku. Onhan Mäkäräinen Suomen suosituimpia urheilijoita, joka pitää tuo ampumahiihdolle valtavasti julkisuuta.

On sinänsä käsittämätöntä, ettei Ampumahiihtoliitto ole kyennyt hyödyntämään Mäkäräisen menestyksen tuomaa massiivista julkisuutta. Rahapulaa urheilijat ovat valitelleet vuodesta toiseen ja valmennuksessa resurssit ovat olleet huippumaihin verrattuna puutteelliset.

Mari Eder väläytteli maailmancupissa muutama vuosi sitten, mutta Anterselvan kisat menivät häneltä surkean ammunnan takia täysin penkin alle, kuten Pyeongchangin 2018 olympialaisetkin. Tero Seppälä ei ole ottanut toivottua askelta eteenpäin ja Suvi Minkkinen on hiihdossa yhä auttamattoman hidas.

Kilpailu ampumahiihdossa on huipputasolla kovempaa kuin maastohiihdossa. Se on selvää, etteivät Suomen maajoukkueen resurssit tällä hetkellä riitä. Anterselvan kisojen surkea ammunta kielii siitä, ettei ampumavalmennus vastaa huipputason standardeja.

Suomessa on lupaavia junioreja, mutta aikuisten tasolla viimeinen askel huipulle ota onnistuakseen. Sama ongelma vaivaa lupaavia suomalaisia monissa muissakin urheilulajeissa. Huippu-urheilun muutostyöryhmien kalliit toimet eivät toistaiseksi ole antaneet rahoille mitään vastinetta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Ski Tour-kiertue kertoi tylyäkin faktaa Suomen hiihdon tilasta

Kommentoi Facebookissa