TIETEENALAT QS World University Rankings on julkaissut vuoden 2021 alakohtaiset vertailut, joissa oli mukana 51 tieteenalaa 1 452 yliopistosta ympäri maailmaa. Aalto-yliopiston taide ja muotoilu – art and design – nousi vertailussa yhden sijan viime vuodesta, maailman 6. parhaaksi. Vain kerran aiemmin suomalainen yliopisto on yltänyt yhtä korkealle QS:n historiassa.
– Olemme onnellisia tästä historiallisesta sijoituksesta, joka heijastaa pitkäjänteistä sitoutumistamme laadukkaaseen ja kansainväliseen työhön. Hienoa, että se on maailmalla huomattu. Haluan kiittää ja onnitella koko yhteisöämme! iloitsee Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Tuomas Auvinen.
Viime vuoden tapaan sadan parhaan joukkoon ylsivät Aallosta myös arkkitehtuuri ja rakennettu ympäristö – architecture and built environment – jonka sijoitus oli 42. ja liiketaloustiede ja johtaminen – business and management studies – joka oli sijalla 71. Parhaiten QS:n vertailussa pärjäsivät tänä vuonna MIT Massachusetts Institute of Technology ja Harvard, joissa molemmissa 12 alaa saavutti ykköspaikan.
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia on puolestaan arvioitu maailman yhdeksänneksi parhaaksi esittävien taiteiden yliopistovertailussa.
– Sibelius-Akatemia on ollut listan kärjessä ensimmäisestä vuodesta lähtien. Sijoituksemme on huomattava kansainvälinen tunnustus korkeasta akateemisesta tasostamme musiikin korkeakoulutuksen kärjessä. Kun sarjassa on 1 628 esittävien taiteiden oppilaitosta eri puolilta maailmaa, yhdeksäs sija on todellinen huippusuoritus, Sibelius-Akatemian dekaani Emilie Gardberg sanoo.
Monet esittävän taiteen oppilaitokset ovat säilyneet rankingin kärjessä vuodesta toiseen. Maailman parhaaksi arvioitiin jälleen newyorkilainen The Juilliard School. Toiseksi sijoittui lontoolainen Royal College of Music ja kolmanneksi Royal Conservatoire of Scotland.
QS:n alakohtaiset vertailut painottavat sekä yliopiston mainetta akateemisen maailman ja työnantajien keskuudessa että tutkimusjulkaisuja ja niiden keräämiä viittauksia. Näiden osatekijöiden merkitys tuloksessa vaihtelee eri aloilla. Maailmassa on laskutavasta riippuen noin 17 000–22 000 yliopistoa.
Kommentoi Facebookissa