Suomalaisella koripalloilulla kulkee lupaavasti – harrastajamäärä rikkoi ennätyksen

Susijengi tuulettaa. (Kuva FIBA)

Koripalloinnostus toipui nopeasti koronan aiheuttamasta laskusta. Harrastajamäärissä ennätys on jälleen rikottu.

KORIPALLO Suomalainen koripallo muuttui 2010-luvulla vitsistä sankaritarinaksi. Miesten maajoukkue Susijengi on menestynyt EM-kisoissa ja Lauri Markkasen läpimurto NBA:ssa viimeistään todisti suomalaisen juniorivalmennuksen potentiaalin.

Markkasen ja maajoukkueen menestys näkyy koripallon kiinnostavuudessa. Lajin harrastajamäärät ovat Suomessa kasvussa.

Nyt suomalaisessa koripallossa on jälleen tehty uusi pelaajien lisenssiennätys. Viime kauden päätteeksi lisenssejä oli kaikkiaan 21 701. Kyseinen raja rikottiin tämän kauden osalta lauantaina 11. helmikuuta. On huomioitavaa, että viime kaudella tammikuun lopun jälkeen lunastettiin vielä noin 1 500 pelaajalisenssiä, joten lopullinen lisenssiennätys tarkentuu vielä kesäkuun loppuun mennessä.

Koripallo rikkoi 20 000 lisenssin ensimmäisen kerran rajapyykin kaudella 2017-2018. Koronapandemia tiputti lukeman alle 20 000 lisenssiin ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen, mutta laji toipui koronakuopasta nopeasti tehden uuden ennätyksen kaudella 2021-2022.

– Suurin kiitos kuuluu meidän upeille seuroillemme, jotka ovat jatkaneet upeaa ja sitoutunutta työtä rakkaan lajimme eteen. Seuroissa oleva mahtava henki on myös tarttunut harrastajiin, joiden piirissä sana on alkanut leviämään hienosti, Koripalloliiton toimitusjohtaja Kati Packalén kommentoi tiedotteessa.

– Urheilussa puhutaan aina esikuvien merkityksestä. Lisenssimäärän kehityksessä ei voi vähätellä Susijengin upeita otteita EM-kisoissa tai Lauri Markkasen upeaa nousua maailman kirkkaimpaan tähtijoukkoon NBA:n puolella. Koripallo tulee olemaan otsikoissa tiukasti, kun tulevan kesän MM-kisat lähestyvät – unohtamatta vuoden 2025 EM-kotikisoja. Arvokisat ovat aina suoraan heijastuneet myös uusien harrastajien määrään positiivisesti, Packalén jatkaa.

Pelaajamäärän nousu perustuu junioripelaajien ja erityisesti 11-16 -vuotiaiden määrän kasvuun. Poikapuolella 2010- ja 2011-syntyneet ovat ylittäneet tuhannen pelaajan rajapyykin ja kilpailevat kaikkien aikojen suurimman kausikohtaisen ikäluokan asemasta. Tyttöpuolella 2011-syntyneet ylittää toisena kautena peräkkäin ja toistaiseksi kautta-aikain ainoana ikäluokkana 700 pelaajan rajapyykin.

Sen sijaan aikuispelaajien määrä ei ole vieläkään palautunut ennen koronaa olleelle 5000 aikuispelaajan tasolle. Lisenssitilastot kertovat, että tällä hetkellä huolestuttavalta näyttää aiempia vuosia korkeammat lopettamisasteet U17-, U18- ja U19-ikäluokkien osalta.

Seuroista suurin on Helsingin NMKY liki 1500 lisenssillä. Seura kasvatti määrää viime kaudesta vajaalla 100 lisenssillä. Toisena Tapiolan Honka 1130 lisenssillä.

Kovaa nousua tehnyt Leppävaaran Pyrintö (794) on jo lisenssimäärällä mitattuna Suomen kolmanneksi suurin seura. Kolmikon lisäksi kymmenen kärkeen mahtuvat Tampereen Pyrintö, PuHu Juniorit, Espoo Basket Team, HoNsU, ToPo Juniorit, BC Nokia ja Lahti Basketball Juniorit.

Alueittain suurinta kasvu on ollut Pohjois-Suomessa, jossa esimerkiksi Oulun NMKY:ssä kasvua lisenssimäärin mitattuna on ollut yli 25 prosenttia. Valtaosa lajin harrastajista on Etelä-Suomesta.

Suomen harrastetuimman urheilulajin jalkapallon harrastajamääristä koripallo jää kuitenkin kauas. Jalkapallon lisenssipelaajien määrä on ollut Suomessa 2020-luvulla 120 000 -130 000 välillä.

Myös jääkiekko ja salibandy ovat koripalloa selvästi edellä. Molemmilla lajeilla on noin 70 000 seuratoiminnassa olevaa harrastajaa.

Teksti Otto Palojärvi/ Koripalloliiton tiedote

Lue myös: Ruotsi liian kova Leijonille – Naisleijonat hurjassa vedossa

Kommentoi Facebookissa