Suomalaisessa tenniksessä nousemassa uusi maailmanluokan huippupelaaja

Emil Ruusuvuoresta on tulossa Suomen tenniksen seuraava kansainvälinen huippupelaaja.

Emil Ruusuvuoresta on tulossa Suomen tenniksen seuraava kansainvälinen huippupelaaja. (Kuva AOP)

Emil Ruusuvuori, 20, nousi tenniksen maailmanlistalla jo sijalle 104.

TENNIS Suomalainen tennis on saamassa uuden maailmanluokan pelaajan. 20-vuotias Emil Ruusuvuori on lyhyessä ajassa kehittynyt valtavasti ja kipuamassa maailmanlistalla jo 100 parhaan joukkoon.

Ruusuvuori pomppasi tenniksen tuoreella maailmanlistalla peräti 17 pykälää. Hän on nyt sijalla 104.

Ruusuvuori antoi viime viikolla tasostaan vahvan näytteen edettyään ATP-haastajaturnauksen loppuotteluun Australian Bendigossa. Tasaisessa finaalissa Ruusuvuori taipui saksalaisveteraani Philipp Kohlschreiberille erin 1-2.

Turnauksessa neljänneksi sijoitettu 36-vuotias Kohlschreiber vei avauserän katkaisupelin päätteeksi 7-6 (7-5). Ruusuvuori vastasi toisessa erässä lukemin 6-4. Kohlschreiber voitti ratkaisevan erän 6-3.

Kohlschreiber on tämän viikon maailmanlistalla sijalla 79. Hän lukeutui Bendigon turnauksen suosikkeihin. Ruusuvuori taas oli sijoittamaton pelaaja ja hänen etenemisensä finaaliin saakka oli jo merkittävä yllätys.

Tällä viikolla Ruusuvuori pelaa Australian avointen karsinnassa. Ruusuvuori kohtaa karsinnan ensimmäisellä kierroksella 27-vuotiaan argentiinalaisen Facundo Menan, joka on maailmanlistalla tasan 100 sijaa Ruusuvuorta alempana. Australian avointen pääsarjaan pääseminen vaatii kolme voittoa.

Ruusuvuori ja Mena kohtasivat viime vuonna kahdesti kovalla ulkokentällä. Mena oli parempi kummassakin ottelussa, mutta Ruusuvuori lähtee heidän kohtaamiseensa nyt suosikkina.

Suomalaisessa tenniksessä saatiin kunnollista kansainvälistä tuntumaa 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa, kun Veli Paloheimo ja Aki Rahunen saavuttivat paikkoja Grand Slam -turnauksiin. Paloheimo oli maailmanlistalla parhaimmillaan 48:s vuonna 1990 ja Rahunen 57:s.

Myös naisten tenniksessä Suomella on ollut muutamia WTA-tason pelaajia. Nanne Dahlman on naisten maailmanlistalla 1993 parhaimmillaan 59:s ja Petra Thoren 73:s vuonna 1992. Emma Laine oli 50:s vuonna 2006, mikä on naisten maailmanlistalla suomalaispelaajien kaikkien aikojen paras sijoitus.

Jarkko Nieminen löi itsensä läpi Tukholman ATP-turnauksessa 2001 ja pelasi ATP-tasolla ammattilaisena peräti 15 vuoden ajan. Nieminen voitti kaksi ATP-turnausta ja ylsi Grand Slam -turnauksissa kolmesti puolivälieriin, US Openissa 2005, Wimbledonissa 2006 sekä Australian avoimissa 2008.

Nieminen oli 2006 uransa huipulla. Hänen sijoituksensa maailmanlistalla oli peräti 13:s.

Niemisen jälkeen tenniksen kansainväliselle huipulle nousi 2010-luvulla Henri Kontinen, joka teki fiksun ratkaisun päätettyään keskittyä nelinpeliin. Kontinen voitti Wimbledonissa sekanelinpelin 2016 sekä Australian avoimissa nelinpelin 2017.

Ruusuvuorella seuraavana haasteenaan hänellä on vakiinnuttaa paikkansa ATP-tasolle. Tasainen finaali Kohlschreiberia vastaan osoitti jo, että Ruusuvuoren taso riittää jo ATP-turnauksiin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Mika Myllylä puhui ”suomalaisesta sisusta” – Vuoden urheilijoista oli joskus ylitarjontaa

Kommentoi Facebookissa