TERVEYS Lymen borrelioosi on puutiaisten välittämä infektiotauti, joka on sairastumistilastojen mukaan levinnyt ja yleistynyt viime vuosien aikana.
Turun yliopiston ja THL:n tutkimus osoittaa kuitenkin, että 50 vuotta sitten borreliabakteerille altistuminen oli yleistä ja borrelioosia esiintyi huomattavasti enemmän kuin 2010-luvulla. Tulos viittaa siihen, että borrelian oireet tunnetaan ja sairastuneet hakeutuvat hoitoon aiempaa useammin, vaikka väestön riski sairastua voi olla aikaisempaa pienempi.
Turun yliopiston ja THL:n tutkimusryhmä analysoi vuosien 1968–72 aikana kerättyjä verinäytteitä. Yhteensä 20 prosenttia näytteistä sisälsi borreliabakteeria kohtaan muodostuneita vasta-aineita.
Muutama vuosi sitten julkaistiin samankaltainen tutkimus, jossa käytettiin vuonna 2011 kerättyjä verinäytteitä. Näistä näytteistä vain 4 prosenttia sisälsi vasta-aineita borreliaa vastaan.
– Tulokset parantavat ymmärrystämme borrelioosin historiallisesta esiintymisestä. Lisäksi tutkimus auttaa suhteuttamaan sairastumisen riskiä nykyään ja aiempina vuosikymmeninä, sanoo THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane.
Tutkimuksessa käytettiin vuosina 1968–72 kerättyjä näytteitä ja taustatietoja, jotka kuuluvat THL:n ylläpitämään Autoklinikka-aineistoon. Autoklinikka-väestötutkimukseen osallistui vuosina 1966–1972 yli 50 000 vapaaehtoista ympäri Suomea. Biopankkilaki mahdollistaa THL:n vanhojen tutkimusaineistojen säilyttämisen ja käytön uusissa tutkimuksissa THL Biopankin kautta.
– THL Biopankin arvokas näytekokoelma mahdollisti tämän ainutlaatuisen tutkimuksen. Punkkitaudit puhuttavat nykyään paljon ja tässä saimme mahdollisuuden tutkia taudin yleisyyttä eri aikoina, Jussi Sane sanoo.
Borreliabakteeri leviää punkin pureman välityksellä. Pureman alueelle kehittyy yleensä ympyrämäinen, punoittava ja laajeneva ihottuma. Borrelioosiin ei ole olemassa rokotetta, vaan sitä hoidetaan mikrobilääkkeillä. Pelkkä punkinpurema ilman oireita ei vaadi lääkehoitoa.
Lue myös: Hoida borrelioosin varhaisoireet heti – iholle ilmestyy rengasmainen punoittava läiskä
Kommentoi Facebookissa