Suomalaiset löysivät uuden revontuli-ilmiön – nyt dyynit saivat vahvistusta uudesta tutkimuksesta

Dyyni-revontulessa näkyy vihertävä, tasainen aaltokuvio.

Dyyni-revontulessa näkyy vihertävä, tasainen aaltokuvio. (Kuva Graeme Whipps)

Revontuliharrastajien dyyni-ilmiöstä ottamia valokuvia verrattiin samanaikaiseen satelliittidataan.

REVONTULET Suomalaisten tutkijoiden vuosi sitten löytämä uusi revontuli-ilmiö johtuu todennäköisesti ilmakehän aaltokanavaan syntyvistä happimolekyylien tihentymistä. Tutkijoiden spekuloima selitys sai vahvistusta uudesta tutkimuksesta.

Helsingin yliopiston tutkijoiden havainnot toivat vahvistusta dyyneiksi nimettyjen revontulimuotojen syntymekanismille. Uudessa tutkimuksessa verrattiin kansainvälisten revontuliharrastajien Suomessa, Norjassa ja Skotlannissa ilmiöstä ottamia valokuvia samanaikaiseen satelliittidataan.

Harvinainen revontulimuoto näkyi taivaalla 20.1.2016 ja tallentui lukuisten harrastajien valokuviin.

– Dyynit näkyivät lähes neljä tuntia hyvin laajalla alueella. Dyynimuoto ulottui idästä länteen noin 1500 kilometrin ja pohjoisesta etelään noin 400 kilometrin alueelle, kertoo tutkijatohtori Maxime Grandin Helsingin yliopiston johtamasta Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksiköstä.

Sopivaa valokuva- ja videoaineistoa kerättiin yhdessä suomalaisten revontuliharrastajien kanssa tiiviisti niin internetin kuin sosiaalisen median avulla. Kyseiseltä illalta löytyi esimerkiksi skotlantilaisen harrastajan time lapse -elokuva. Sen avulla arvioitiin, että dyynien etenemisnopeus oli yli 200 metriä sekunnissa. Tutkimus julkaistiin arvostetussa AGU Advances -lehdessä.

Juttuvinkki: Suomalaistutkijat havaitsivat neutronitähtien sisältä kokonaan uudentyyppistä ainetta – kvarkkiainetta

Revontulet syntyvät, kun auringon lähettämät varatut hiukkaset kuten elektronit törmäävät maan ilmakehän happiatomeihin ja typpimolekyyleihin. Törmäys virittää atomit hetkeksi, ja viritys purkautuu valoenergiana.

Uusia revontulityyppejä löytyy harvoin. Viime vuonna löytynyt revontuli-ilmiö oli ensimmäinen kerta maailmassa, kun uusi revontulimuoto löytyi harrastajien havaintojen ja niitä selvittämään lähteneiden tutkijoiden yhteistyön avulla. Dyyniksi nimetty uusi revontulimuoto on suhteellisen harvinainen ja sen oletettu syntyperä erikoinen.

– Dyynien laineitten valoisuuserot näyttävät johtuvan ilmakehän happiatomien tihentymistä, kertoo professori Minna Palmroth.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa tehdyt havainnot elektronisateesta ja lämpötilasta vahvistivat vuosi sitten tehtyjä tulkintoja dyynien syntymekanismista. Dyynien kohdalla havaittiin riippumattomasti aaltokanava. Itse vuoksiaallolle ei löytynyt vielä havaintoaineistoa.

– Seuraavaksi metsästämme siis vuoksiaallon mittauksia aaltokanavassa, sanoo Maxime Grandin.

Lue myös: Revontuliharrastajien ja avaruustutkijoiden yhteinen löytö – dyynit ovat uusi revontuli-ilmiö

Kommentoi Facebookissa