OLYMPIALAISET Pakistanin ihmemies Arshad Nadeem voitti keihäänheiton olympiakultaa tuloksella 92,97. Hopealle sijoittunut edellinen olympiavoittaja Intian Neeraj Chopra heitti tuloksen 89,45 ja Grenadan Anderson Petersin pronssiin oikeuttanut tulos oli 88,54.
Lassi Etelätalo oli parhaana suomalaisena kahdeksas. Hän heitti 84,58.
– Fyysinen vire oli ihan hyvä. Pari ekaa heittoa menivät ihan plörinäksi, mutta kolmas oli semmoinen perushyvä. Ei mikään nappiheitto tosiaankaan, mutta ihan hyvä heitto, Etelätalo summasi kisansa.
Keihäsfinaalin taso oli vain tosi kova. Etelätalo ymmärsi kolmannen heittonsa jälkeen, että ilman kovaa riskiä hänen sijoituksensa ei kohenisi.
– Näki siinä vaiheessa, että olin kahdeksantena. Vaikka olisin 86-metrisenkin heittänyt, olisin silti ollut kahdeksantena. Se oli vähän tulos tai ulos ne viimeiset kierrokset. Lähdin hakemaan juoksemaan riskillä, jos jonkinlainen ihmepommi tulisi, mutta ei nyt tänään onnistunut, vaikka tehoja niissä oli. Sijoitus on ihan ok tuon tasoiseen kilpailuun.
Oliver Helander sijoittui yhdeksänneksi vaatimattomalla tuloksella 82,68.
– Verkkaheitot oli huonoja ja kilpailuheitot vielä huonompia. Ei se lennä tolla kiekkotyylillä. Se tuossa on isoin homma. Kroppa oli todella hyvä tänään. Sen suhteen ei ollut mitään ongelmia, summasi Helander suorituksensa.
Helanderin heitto oli finaalissa kateissa.
– Yritin heittää vähän korkeammalla kädellä, mutta ei se ihan onnistunut. Lähti pahasti sivusta, eikä onnistunut. Kyllä se näytti enemmän kiekonheitolta kuin keihäänheitolta.
Helanderin kisa oli lopulta ohi kolmen heiton jälkeen. Hän antoi vitsikästä jossittelua siitä, olisiko tulos voinut kohentua, jos olisi saanut kolme heittoa vielä lisää.
– Kyllä jotkut voittaa lotossakin. Ehkä mä olisin voinut voittaa.
Helander etsii yhä kuuden vuoden takaista heittovirettään.
– Jos heittäisi teknisesti samalla tasolla kuin 2018 alkuvuodesta, alkaisi se tulos ysillä aika helposti. Tällä hetkellä se on aika kaukana siitä. Erilaiset vammat ovat vaikuttaneet. On vaikeaa päästä sitten takaisin siihen hyvään suoritukseen, hän totesi.
Toni Keränen oli heittänyt keihäskarsinnassa ennätyksensä 85,27. Finaalissa hän jäi lukemaan 80,92 ja oli tuloksissa kymmenes.
Keräsen vaisuudelle löytyi hyvä selitys. Hänelle tuli vamma ensimmäisen heittonsa yhteydessä.
– Tuttu vaiva. Tiesin heti, miten oli käynyt. Ensimmäisen heiton ristiaskeljuoksussa nappasi lähentäjä. Se heitto oli sitten aika lailla siinä. Sen jälkeen ei saanut kahdessa heitossa enää kääntyvää jalkaa kääntymään. Ei sieltä saanut enää kisaa raavittua aikaiseksi, Keränen kertoi.
Sinnikkäästi Keränen kuitenkin jatkoi kilpailuaan, vaikka kivut olivat kovat.
– Tuo on se, mihin kaikki tähtää. Olympiafinaali on sellainen paikka, että jos kävelemään pystyy, niin kaikki siellä yritetään. On viimeinen paikka, missä kisa jätetään kesken. Jos olisin sattunut osumaan, olisi se pidemmälle mennyt kuin se ensimmäinen heitto. Ei ollut mitään järkeä luovuttaa, hän kertoi.
Keränen totesi, että kivut vaivasivat jo ennen finaalin avausheittoa.
– Kivuliasta oli koko päivä heti ensimmäisistä verryttelyheitoista asti. Ei mitään nautintoa ollut.
– Nyt on ollut aika pitkä kesä ja kroppa on ollut koko ajan veitsenterällä. Muutama vaiva on ollut, jotka on juuri ehtineet parantua ennen seuraavaa kisaa. Niiden kanssa on pystynyt heittämään, mutta ovat kipeytyneet sitten kisan jälkeen. Meinaa omat varaosat alkaa paukkua ja loppua, hän lisäsi.
Teksti Otto Palojärvi, Pariisi
Lue myös: Reetta Hurske vuodatti Pariisissa katkerat kyyneleet
Kommentoi Facebookissa