Suomalaisprofessorin hätkähdyttävä tutkimustulos – kätkytkuolemien ja ilmansaasteiden välillä on yhteys

Tutkimuksessa löydettiin yhteys kätkytkuolemien ja ilmateitse leviävien pienhiukkasten ja typpidioksidipitoisuuksien välillä.

Tutkimuksessa löydettiin yhteys kätkytkuolemien ja ilmateitse leviävien pienhiukkasten ja typpidioksidipitoisuuksien välillä. (Kuva Fotolia)

Suomessa on viime vuosina ollut 10–15 kätkytkuolemaa vuodessa.

TERVEYS Ilmansaasteilla ja kätkytkuolemilla voi olla yhteys, tuore tutkimus osoittaa. Oulun yliopiston kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkola yhteistyökumppaneineen osoitti tutkimuksessaan mahdollisen yhteyden lyhytaikaisen ilmansaasteille altistumisen ja kätkytkuolemien välillä.

BMJ Open -lehdessä vastikään julkaistu tutkimus käsittelee tiettyjen ilmansaastepitoisuuksien lyhyen aikavälin muutoksien ja täysin terveinä pidettyjen vauvojen selittämättömien äkkikuolemien – sudden infant death syndrome, SIDS – yhteyttä.

Tutkimuksessa löydettiin yhteys kätkytkuolemien ja ilmateitse leviävien pienhiukkasten ja typpidioksidipitoisuuksien välillä. Muilla ilmansaasteilla ei todettu olevan merkitystä imeväisikäisten kuolleisuuteen.

Tutkijat keskittyivät ilmansaastepitoisuuksiin äkkikuolemaa edeltävinä päivinä ja vertasivat pitoisuuksia edeltäviin vertailupäiviin. Tutkimuksessa huomattiin kohonnut kätkytkuoleman riski kaksi päivää kohonneille typpidioksidipitoisuuksille altistumisen jälkeen, kun taas kohonneet ilman pienhiukkaspitoisuudet näyttävät lisäävän äkkikuoleman riskiä jopa viisi päivää altistuksen jälkeen.

Jaakkola käynnisti tutkimushankkeen toimiessaan professorina ja tutkimuslaitoksen johtajana Birminghamin yliopistossa. Tutkimuksen aineistona on yli 200 kätkytkuolematapausta vuosien 1996 ja 2006 väliltä West Midlandsin alueelta Iso-Britanniasta. Alueen ilmansaastepitoisuudet vastaavat Jaakkolan mukaan lähinnä pääkaupunkiseudun ilmansaastetilannetta Suomessa.

– Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksessa on suunnitteilla vastaavan kaltainen tutkimus suomalaisella aineistolla, Jouni Jaakkola sanoo.

– Suomessa on kansainvälisesti ottaen alhaiset ilmansaastepitoisuudet, mutta kylmä sää saattaa lisätä ilmansaasteiden haittavaikutuksia. Tämän vuoksi tutkimukset Suomessa täydentäisivät kokonaiskuvaa, hän jatkaa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan ilmansaasteet aiheuttavat 3,7 miljoonaa prenataalikuolemaa eli kohtukuolemaa vuosittain. Lapset ovat kaikissa kehitysvaiheissa muita ihmisryhmiä herkempiä ilmansaasteille.

Tutkimuksen on rahoittanut The Lullaby Trust -säätiö ja sen ovat toteuttaneet yhteistyössä tutkijat Birminghamin yliopistosta Iso-Britanniasta, Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksesta sekä Medical Research Council Unit The Gambia -tutkimusyksiköstä Gambiasta.

Lue myös: Mitä ihmettä – takka ja puukiukaat lisäävät suomalaisten kuolleisuutta?

Kommentoi Facebookissa