Suomalaisten mielestä rahaa saa tehdä niin paljon kuin vain voi – rehellisin keinoin

Rikastuminen on hyväksyttävää, mutta vasemmistoliiton kannattajat suhtautuvat siihen torjuvimmin.

Rikastuminen on hyväksyttävää, mutta vasemmistoliiton kannattajat suhtautuvat siihen torjuvimmin. (Kuva Fotolia)

Ajatus amerikkalaisesta unelmasta ei vaikuta olevan suomalaisillekaan vieras.

TALOUS Suomalaisista 76 prosenttia ei näe väärää siinä, että jotkut yrittävät tehdä niin paljon rahaa kuin rehellisin keinoin vain voivat. Tulos käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry:n Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Toista mieltä on kaksitoista prosenttia suomalaisista. Suurempi osa suomalaisista hyväksyy kuin torjuu väittämän, jonka mukaan kaikki hyötyvät joidenkin rikastumisesta, koska rikkaat sijoittavat varojaan uudelleen talouteen.

Yhdysvaltalainen Cato-ajatuspaja esitti samat väittämät kuin EVA aiemmin samana vuonna kyselyssään.

– Suomalaisten ja yhdysvaltalaisten näkemykset ovat yllättävän samankaltaisia, eikä ajatus amerikkalaisesta unelmasta vaikuta olevan suomalaisillekaan vieras. Yhdysvalloissa kuitenkin useampi näkee rikkaiden ansainneen vaurautensa, sanoo EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Juttuvinkki: Suomen parhaan veronmaksajan titteli vaihtui – pelialan konkari maksoi veroja yli 10 miljoonaa

Suomalaisten suhtautuminen rikastumiseen on hyväksyvää kaikissa väestöryhmissä, mutta vasemmistoliiton kannattajat suhtautuvat rikastumiseen torjuvimmin. Vasemmistoliiton kannattajista 46 prosenttia yhtyy väittämään, jonka mukaan ei ole väärin, jos jotkut yrittävät tehdä niin paljon rahaa kuin rehellisin keinoin vain voivat.

Eri puolueiden kannattajista myönteisimmin väitteeseen suhtautuvat kokoomuksen kannattajat, joista 93 prosenttia yhtyy väittämään.

Suomessa varallisuudeltaan rikkaimpaan kymmenykseen pääsi vuonna 2016, kun nettovarallisuus oli yli 485 000 euroa. Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVA:n kotisivuilta.

Tulokset perustuvat 2 036 henkilön antamiin vastauksiin. Tiedot kerättiin 9.10.–22.10.2019 ja vastaajat edustavat koko maan 18–70-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Lue myös: Salainen testamentti repi suvun välit – näin miljardööri Antti Herlinistä tuli Suomen rikkain mies

Kommentoi Facebookissa