Suomalaisurheilijoita valittiin jo Tokion olympialaisiin – tässä lista

Topi Raitanen tähtää seuraavaksi Tokion 2020 olympiakisoihin.

Topi Raitanen tähtää seuraavaksi Tokion 2020 olympiakisoihin. (Kuva AOP)

Suomen Olympiakomitea on vahvistanut ensimmäiset urheilijavalinnat Tokion 2020 kesäolympiakisoihin.

OLYMPIALAISET Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö nimesi torstaina seitsemän urheilijaa Tokion 2020 kesäolympiakisoihin. Olympiakisalipun lunastivat pyöräilijä Lotta Henttala, uimari Matti Mattsson, ampuja Satu Mäkelä-Nummela, kävelijä Veli-Matti ”Aku” Partanen, estejuoksija Topi Raitanen sekä purjehtijat Tuuli Petäjä-Siren ja Kaarle Tapper.

Haulikkoammunnan trappiin nimetty Mäkelä-Nummela on viimeisin suomalainen kultamitalisti kesäolympialaisista. Hän ampui olympiakultaa Pekingissä 2008.

– Olympiavalinta oli hyvä joululahja! Ja totta kai samalla myös helpotus, koska asiaa ei enää tarvitse miettiä. Minulla on ollut hyvä vuosi, ja olen ampunut vuosien ajan tasaisesti, Mäkelä-Nummela kommentoi Olympiakomitean tiedotteessa.

Valmistautumisohjelma on suunniteltu jo tarkkaan.

– Olen tehnyt kaikki suunnitelmani sen mukaan, että olen Tokion olympialaisissa mukana. Painan vuoden viimeisenä päivänä starttinappulaa kohti Tokiota, kun lähden leirille Kanarian saarille. Sitten tulee tiiviissä tahdissa Marokkoa, Qataria ja maailmancupeja, Mäkelä-Nummela kertoo.

Tokioon valituista urheilijoista olympiamitaleille on yltänyt myös Petäjä-Siren. Hän purjelautaili RSX-luokassa hopeaa Lontoossa 2012.

– On aina upeaa lähteä olympialaisiin, ja olen todella onnellinen ja ylpeäkin, että olen päässyt olympiaedustajaksi jo neljä kertaa urallani, Petäjä-Siren sanoo.

Aikainen valinta kisoihin antaa valmistautumisrauhan.

– Tämä aikainen valinta mahdollistaa koko ensi vuoden suunnittelun olympialaisten ehdoilla. Olen nyt Lanzarotella hakemassa kokemuksia valtameritason aallokko-olosuhteissa ajamisesta, se on selvä kehityskohde matkalla Tokioon. Valmistautuminen jatkuu kevään MM- ja EM-kisojen kautta ja harjoittelu on jaettu ulkomaan lajitreenijaksoihin ja fysiikkapainotteisiin jaksoihin kotimaassa, Petäjä-Siren toteaa.

Purjehduksessa Tokioon valittiin myös Laser Standard -luokassa kisaava Kaarle Tapper. Tapper hankki Suomelle maapaikan vuoden 2018 MM-kisoissa Tanskassa, missä sijoitus oli hänellä 12:s.

Yleisurheilijoista Raitanen rikkoi Tokion tulostajan viime kesäkuussa, kun hän juoksi Turussa ajan 8.21,47. Partasen rajatulos syntyi maaliskuussa Slovakiassa, missä hän käveli ajan 3.46,54.

– Valinta kisoihin on hieno saavutus ja se on ollut pienestä pojasta minun unelmani. Se on merkki siitä, että olen tehnyt oikeita asioita ja mennyt urallani eteenpäin. Vielä 2016 päälajini oli suunnistus ja sen jälkeen olemme tehneet valmentajani Janne Ukonmaanahon sekä managerini Erkki Alajan kanssa pitkäjänteisesti töitä sen eteen, että olen mukana yleisurheilijana Tokion olympialaisissa, iloitsee Raitanen.

Uinnissa Suomen joukkueeseen valittiin vuoden 2013 MM-pronssimitalisti sekä vuosien 2012 ja 2016 olympiaedustaja Matti Mattsson. Hän saavutti 200 metrin rintauinnissa Tokion A-rajan viime huhtikuussa Tukholmassa ajallaan 2.10,30.

Maantiepyöräilyssä Tokioon valittiin vuoden 2016 MM-pronssimitalisti Lotta Henttala (os. Lepistö). Hän oli kansainvälisen pyöräilyunionin lokakuussa sulkeutuneessa olympiarankingissa sijalla 63.

Huippu-urheiluyksikkö ilmoittaa noudattavansa olympiavalinnoissa joustavan valinnan periaatetta, jonka perusteella urheilijoita valitaan olympiajoukkueeseen sitä mukaa kun vaadittavat kriteerit täyttyvät. Seuraavat valinnat tehdään kevään 2020 aikana. Ilmoittautumisen takaraja on 6.7.2020. Tokion kesäolympialaiset kilpaillaan 24.7.-9.8.2020.

Kaikki suomalaisurheilijat, jotka saavuttavat paikan tulosrajan rikkomalla tai rankingin kautta, tullaan valitsemaan Tokion kisoihin. Nykyään ”kisaturisteja” ei enää ole, vaan Kansainvälinen Olympiakomitea on asettanut tarkat kriteerit sille, miten urheilija kisoihin kelpaa. Kisapaikka pitää ansaita.

Suomen joukkueen kisaprojektin valmisteluista Huippu-urheiluyksikössä vastaava Leena Paavolainen kertoo, että Suomen joukkueen valmisteluprosessit etenevät hyvässä vauhdissa ja suunnitellusti.

– Logistisesti kisoista tulee melko haasteelliset. Suorituspaikat ovat eri puolella Tokiota ja Japania ja lisäksi järjestämme suuren monilajisen valmistautumisleirin Japanin Sagassa. Valmistaudumme logistiikan ja kuumien ja kosteiden erityisolosuhteiden tuomiin haasteisiin laji- ja urheilijakohtaisilla suunnitelmilla, Paavolainen toteaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Venäjällä riittää urheilun mätäpaiseita – Neuvostoliiton perinne kaatumassa vasta nyt

Kommentoi Facebookissa