Suomeen neljä Pohjoismaiden neuvoston palkintoa – elokuvasta, musiikista, kuvituksesta ja ympäristöasioista

Elokuvapalkintoa olivat vastaanottamassa Selma Vilhunen, sekä tuottajat Kaarle Aho ja Kai Nordberg.

Elokuvapalkintoa olivat vastaanottamassa Selma Vilhunen, sekä tuottajat Kaarle Aho ja Kai Nordberg. (Kuva Magnus Föderberg)

Tyttö nimeltä Varpu -elokuva, kapellimestari Susanna Mälkki, kuvittaja Linda Bondestam sekä RePackin Jonne Hellgren palkittiin

PALKINNOT Pohjoismaiden neuvoston viisi palkintoa jaettiin Finlandia-talossa Helsingissä keskiviikkoiltana pidetyssä juhlallisessa palkintojenjakotilaisuudessa.

Neuvoston elokuvapalkinnon sai Tyttö nimeltä Varpu, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut Selma Vilhunen ja jonka ovat tuottaneet Kaarle Aho ja Kai Nordberg. Palkintolautakunnan perustelussa elokuvaa kiitellään seuraavin sanoin:

Tyttö nimeltä Varpu -elokuvassa Selma Vilhunen onnistuu kuvaamaan suuria, keskeisimpiä tunteita hyvin pienin elein ja osoittaa ainutlaatuisen tarkkanäköisyytensä ohjaajana ja käsikirjoittajana.”

Kapellimestari Susanna Mälkki sai Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon seuraavin ylistävin sanoin:

”Susanna Mälkki on sekä klassisen musiikin että nykymusiikin monipuolinen ja omistautunut maestro, joka on rakentanut omanlaisensa polun klassisen musiikin maailmassa. Hän lukeutuu maailman kapellimestarien ehdottomaan eliittiin.”

Kuvittaja Linda Bondestam oli palkittavana yhdessä Ulf Starkin lesken kanssa.
Kuvittaja Linda Bondestam vastaanotti palkintoa yhdessä Ulf Starkin lesken Janina Orlovin kanssa. (Kuva Magnus Fröderberg)

Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon saivat edesmennyt ruotsalainen kirjailija Ulf Stark ja suomalainen kuvittaja Linda Bondestam kirjastaan Djur som ingen sett utom vi (Ennen näkymättömiä eläimiä, Teos, suom. Liisa Ryömä). Palkintolautakunnan perustelussa todetaan:

Postuumisti palkinnon saava Ulf Stark on ammentanut kaiken elämänviisautensa näihin teksteihin. Teksteistä punoutuu kirjallinen testamentti, joka samalla suuntaa eteenpäin avarakatseisuudellaan. Tummanpunaisia taivaita ja syvän sinivihreitä metsiä, meriä ja vuoria esittävät Linda Bondestamin kuvat kielivät taiteilijasta, joka ylittää itsensä kirja toisensa jälkeen. Teos on sekä suurta runoutta että kuvakirjataidetta.”

Tanskalainen kirjailija Kirsten Thorup sai Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon romaanista Erindring om kærligheden (”Muisto rakkaudesta”, suomentamaton). Palkintolautakunnan perustelun lopussa todetaan:

”Erindring om kærligheden on pikimusta ja viisas romaani. Se naaraa syvyyksiä – yhteisiä syvänteitämme – tavalla, johon vain kunnon kirjallisuus kykenee.”

Suomalaisen RePackin toimitusjohtaja Jonne Hellgren sai Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2017 ympäristöpalkinnon, koska ”yrityksen tuotteessa liiketoimintaan yhdistyy ympäristöulottuvuus ja se on helpolla ja innovatiivisella tavalla edistämässä kierrätystä ja ehkäisemässä luonnonvarojen tuhlausta ja jätteen syntymistä”.

Pohjoismaiden neuvoston palkinnot ovat suuruudeltaan 350 000 Tanskan kruunua – noin 47 000 euroa  ja ne luovutettiin Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä.

Kommentoi Facebookissa