Suomeen saapui 24 ilman huoltajaa olevaa 10–16-vuotiasta lasta ja nuorta – suurin osa kotoisin Afganistanista

Valtioneuvoston päätöksen perusteella Suomi vastaanottaa 175 haavoittuvassa asemassa olevaa turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta.

Valtioneuvoston päätöksen perusteella Suomi vastaanottaa 175 haavoittuvassa asemassa olevaa turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta. (Kuvituskuva Fotolia)

Maahanmuuttovirasto vahvistaa Suomen vastaanottaneen ensimmäiset alaikäisten siirrot Välimeren alueelta.

TURVAPAIKANHAKIJAT Suomeen on keskiviikkona 8.7.2020 iltapäivällä vastaanotettu ensimmäinen ryhmä alaikäisiä turvapaikanhakijoita Kreikasta. Ensimmäisessä ryhmässä Suomeen saapui 24 ilman huoltajaa olevaa 10-16-vuotiasta lasta ja nuorta. Suurin osa heistä on kotoisin Afganistanista.

Valtioneuvoston päätöksen perusteella Suomi vastaanottaa 175 haavoittuvassa asemassa olevaa turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta. Suomi vastaanottaa ensisijaisesti ilman huoltajaa olevia lapsia ja nuoria sekä yksinhuoltajaperheitä. Suomi pyrkii helpottamaan siirroilla Välimeren alueen valtioiden kuormittunutta turvapaikanhakijoiden vastaanottotilannetta.

– Meillä on Suomessa hyvä valmius ja kokemus vastaanottaa turvapaikanhakijoita Välimeren alueelta. Tilanne Kreikan saarilla on hyvin akuutti, joten on hienoa, että voimme tehdä yhteistyötä EU:n puitteissa tukemalla Välimeren maita, kertoo ylijohtaja Jaana Vuorio.

Koronavirustilanne on huomioitu siirtojen järjestelyissä. Jokaiselle turvapaikanhakijalle tehdään ennen siirtoa terveystarkastus, johon sisältyy koronatesti. Kaikille tehdään myös Suomeen saapumisen jälkeen terveystarkastus.

Juttuvinkki: Ensimmäiset turvapaikanhakijat Välimereltä Suomeen heinäkuussa – ”Kaikki ovat haavoittuvassa asemassa”

Ennen siirtymistä alaikäisten vastaanottoon erikoistuneisiin keskuksiin turvapaikanhakijoille on järjestetty 14 vuorokauden karanteenia vastaava järjestely tavanomaista ryhmäkotia vastaavissa olosuhteissa. Ilman huoltajaa Suomeen tulevat alaikäiset asuvat alaikäisille tarkoitetuissa ryhmäkodeissa tai hybridiyksikössä, jossa he saavat tarvitsemansa tukipalvelut.

Maahanmuuttovirasto on valmistautunut Välimeren siirtoihin lisäämällä nykyisiä ilman huoltajaa oleville lapsille ja nuorille tarkoitettuja vastaanottopaikkoja yksiköissä Espoossa, Kotkassa, Oravaisissa ja Oulussa. Lisäksi perusteilla on uusi ryhmäkoti Sipooseen. Lasten ja nuorten yksiköt ovat kooltaan pieniä ja kodinomaisia.

Maahanmuuttovirasto haluaa varmistaa lasten ja nuorten yksityisyyden ja turvallisuuden. Sen takia siirto vahvistettiin vasta alaikäisten Suomeen saapumisen jälkeen. Seuraavien siirtojen valmistelu on tällä hetkellä käynnissä Kyproksen ja Maltan kanssa. Valmistelut koskevat Kyprokselta noin 30 ja Maltalta noin 26 turvapaikanhakijaa. Suurin osa alaikäisistä vastaanotetaan Kreikasta, josta seuraava siirto toteutuu muutaman viikon kuluttua.

Maahanmuuttovirasto on saanut Välimeren alueelta tulevien turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen 12 miljoonaa euroa EU-tukea turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastolta. Summalta katetaan muun muassa vastaanoton kustannuksia.

Lue myös: Euroopan komissio kertoo Suomeen saapuneen lapsia turvapaikanhakijoina – Maahanmuuttovirasto kiistää vielä tiedon

Kommentoi Facebookissa