Rajat avataan moneen EU-maahan – rajoituksista luovutaan esimerkiksi Saksan, Italian ja Kreikan osalta

Suomalaisten on kohta mahdollista matkustaa jälleen lomalle etelään niin halutessaan.

Suomalaisten on kohta mahdollista matkustaa jälleen lomalle etelään niin halutessaan. (Kuva Fotolia)

Seuraavat muutokset rajaliikenteessä on tarkoitus tulla voimaan heinäkuun lopussa.

KORONAVIRUS Hallitus on linjannut neuvottelussaan sisärajavalvonnasta ja matkustusrajoituksista. Hallitus sai tänään myös epidemiatilannekatsauksen sekä selvityksen luonnonmarjojen poimijoiden turvallisesta maahantulosta.

Maahantulon rajoituksista luovutaan sisärajoilla 13.7.2020 alkaen Suomen ja sellaisten maiden välisessä liikenteessä, joissa koronaviruksen ilmaantuvuus on samankaltainen kuin niissä maissa, joiden osalta sisärajavalvonta on jo poistettu. Raja-arvona pidetään ensisijaisesti 8 uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.

Toissijaisesti voidaan harkita sisärajavalvonnan poistamista ja maahantulon rajoitusten purkamista niiden maiden osalta, joissa on enintään 10 uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.

Sisärajavalvonnasta luovuttaisiin tämänhetkisen epidemiatilanteen perusteella seuraavien maiden kohdalla: Alankomaat, Belgia, Italia, Itävalta, Kreikka, Malta, Saksa, Slovakia, Slovenia, Unkari, Liechtenstein ja Sveitsi. Jo aiemmin Suomi on luopunut sisärajavalvonnasta Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian ja Liettuan liikenteessä sekä huvialusliikenteessä.

Rajoituksia jatketaan siltä osin, kuin ne ovat edelleen välttämättömiä tartuntatautitilanteen aiheuttaman vakavan uhan takia. Epidemiologiseen arvioon perustuen sisärajavalvonta ja maahantulon rajoitukset jatkuvat edelleen Suomen ja Ruotsin välisellä maarajalla sekä Suomen ja Espanjan, Luxemburgin, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Tsekin tasavallan välisessä liikenteessä.

Juttuvinkki: Hätkähdyttävä selvitys koronaviruksesta – Suomessa syntyneiden kuolleisuus Ruotsissa on yli nelinkertainen

Ulkorajaliikenteessä hallituksen linjauksen mukaan liikenne sallitaan rajoituksitta Suomen, Kyproksen, Irlannin, Andorran, San Marinon ja Vatikaanin välillä. Rajoitukset jatkuvat Suomen ja Bulgarian, Kroatian, Romanian, Ison-Britannian sekä Monacon välisessä liikenteessä.

Alkaen 13. heinäkuuta Suomen ja Algerian, Australian, Georgian, Japanin, Uuden-Seelannin, Ruandan, Etelä-Korean, Thaimaan, Tunisian, Uruguayn ja Kiinan välisessä liikenteessä olisi sallittua näissä maissa asuvien työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne vastaavin rajoituksin kuin sisärajoilla. Ulkorajoilla sallitaan paluuliikenne Suomeen ja muu välttämätön liikenne. Lisäksi lentokentillä sallitaan kauttakulkuliikenne.

Epidemiatilanteen niin salliessa hallitus tarkastelee rajaliikenteen rajoituksia koskevia päätöksiä uudelleen kahden viikon kuluttua ja tekee tarvittaessa uusia päätöksiä. Seuraavat muutokset rajaliikenteessä on tarkoitus tulla voimaan 27. heinäkuuta alkaen.

Perustuslain 9 §:n mukaan Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Hallitus kuitenkin suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista.

Luonnonmarjojen poimijoiden maahantulo sallittaisiin yritysten kutsuun perustuen sekä sisä- että ulkorajaliikenteessä. Poimijoiden maahantulo Thaimaasta sallitaan Suomelle aiemmin myönnetyn maakiintiön mukaan. Thaimaan viranomaiset ovat aiemmin ilmoittaneet Suomen kiintiön olevan 3000 poimijaa.

Lue myös: Silja Europan Tallinnan-risteilyllä altistustilanteita – ”Henkilö on pidempiä aikoja oleskellut laivan yleisissä tiloissa”

Kommentoi Facebookissa