Suomella jo neljä hiihtomitalia ja lisää on luvassa – ”Kultamitali olympialaisissa on aina kova juttu”

Iivo Niskanen on olympiavoittaja ja maailmanmestari. (Kuva Olympiakomitea)

Iivo Niskanen on voittanut kultaa ja pronssia. Kerttu Niskasella on hopea ja Krista Pärmäkoskella pronssi. Ja tuskin mitalisade jää vielä tähän.

HIIHTO Suomen mitalimenestys Pekingin olympialaisissa on toistaiseksi ollut hiihdon varassa. Ja komeasti on ollutkin, kun Iivo Niskasen 15 kilometrin kulta oli Suomelle kisoista jo neljäs mitali.

Niskanen oli kilpailussa täysin ylivoimainen. Hopealle jääneellä Aleksander Bolshunovilla ei ollut Iivoa vastaan mitään jakoa.

– Oli jännä kisa ja aika lailla sellainen, mitä etukäteen odotettiin. Kahden miehen taistelu oli Bolshunovin ja Iivon välillä, kommentoi Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen.

Pasanen oli jo hyvissä ajoin ennen Iivon maaliintuloa varma, että kultaa tulee.

– Toisen kierroksen alkupuolella eroa tuli selkeästi enemmän, ja kun lähenteli 25-30 sekuntia, niin itselle varmisti, että tämä riittää.

Pasasen mukaan menestyksen avain oli tasainen vauhti. Ylhäällä tasaisella oli tietysti hiihdettävä vauhdikkaasti.

– Täällä korkealla on tärkeää, että hiihtää mahdollisimman tasaista vauhtia, eikä yli limiitin. Tuolla ylhäällä on tärkeää, että pystyy hiihtämään kovaa. Siellä on ihan tasaista päällä. Pitää 500 metriä hakata tasuria.

Niskanen saavutti jo kolmannen olympiakultansa. Mutta Pasanen sai kokea ensimmäisen kultahiihdon olympialaisissa toimiessaan päävalmentajana.

– Olympialaisissa kultamitali on aina kova juttu. Ja päävalmentajana ensimmäinen, niin on se kova juttu. Aina silloin on kivaa, kun tulee menestystä ja urheilijat hiihtää hyvin, hän totesi asiasta.

Suomen joukkueessa on valmistauduttu kisoihin hyvin. Tulokset puhuvat puolestaan.

– Todella hyvin scoutattiin reitit. Profiilit oli tiedossa. Vieläkin kovemmiksi ladut ovat osoittautuneet kuin odotimme hitaan lumen takia, Pasanen korostaa.

– Täällä on kisat mennyt hyvin. Mitaleja on useampia. Jatketaan vielä viesteihin, joissa on mitalimahdollisuuksia. Useita eri hiihtäjiä, jotka ovat hiihtäneet hyviä tuloksia. Siihen mä olen tyytyväinen, Pasanen jatkoi.

Koronatilanne ja Kiinan tiukat koronakäytännöt toivat kisoihin omat haasteensa. Kun kisapaikalle päästiin, on joukkueessa ollut Pasasen mukaan kaikki hienosti

– Se toi rauhaa, että saatiin tänne kaikki terveinä. Se jo helpotti. Valmistautumisessa ollaan aika hyvin onnistuttu.

Suomi todennäköisesti voittaa Pekingin kisoissa vielä lisää hiihtomitaleita. Hiihtämättä ovat muun muassa viestit ja parisprintit.

– Me lähdetään miettimään, mikä on järjestys ja taktiikka. Siinä on mahdollisuus taistella ihan hyvistä sijoista. Sunnuntain viestin jälkeen mietitään sitten, ketkä hiihtävät pariviestissä, Pasanen sanoi.

Lopullista mitalimäärää Pasanen ei kuitenkaan ennustele.

– En mä sano mitään numeroa. Katotaan, mikä on lukema ensi viikon sunnuntaina.

Sarajevon 1984 olympialaisissa suomalaiset voittivat kahdeksan hiihtomitalia. Pasanen ei mieti aiempien kisojen mitalimääriä.

– En mä ajattele tollaisia juttuja.

Teksti Otto Palojärvi, Zhangjiakou

Lue myös: Iivo Niskanen kultatunnelmistaan – ”Pikkuisen panta löystyy pään ympäriltä”

Kommentoi Facebookissa