Suomella kaksi lipunkantajaa Tokion olympialaisten avajaisissa

Ari-Pekka Liukkonen on 50 metrin vapaauinnin Euroopan mestari

Ari-Pekka Liukkonen on 50 metrin vapaauinnin Euroopan mestari. (Kuva AOP)

Satu Mäkelä-Nummela ja Ari-Pekka Liukkonen kantavat Suomen lippua Tokion olympialaisten avajaisissa.

OLYMPIALAISET Tokion kesäolympialaisten avajaiset järjestetään perjantaina 23. heinäkuuta. Avajaisista tulee monella tavoin aiemmasta poikkeavat, mutta perinteinen joukkueiden avajaismarssi kuitenkin toteutetaan.

Tällä kertaa jokaiselle maalle on nimetty kaksi lipunkantajaa. Suomen lippua kantavat vapaauinnin Euroopan mestari Ari-Pekka Liukkonen ja trap-ammunnan olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela.

– Suomen lipun kantaminen olympialaisten avajaisissa on urheilijoiden keskuudessa arvostettu tehtävä, jolla on pitkä traditio. Halusimme valita tehtävään urheilijat, joilla on pitkäkestoinen ja kunnioitettava ura kansainvälisellä huipulla, ja jotka ovat myös joukkueen sisällä vahvoja persoonia. Näillä kriteereillä Satu ja Ari-Pekka ovat erinomainen valinta lipunkantajan rooliin, Suomen joukkueen johtaja Mika Lehtimäki sanoo.

Lehtimäen mukaan Suomen joukkueen sisällä vallitsee levollinen mieliala poikkeusoloista huolimatta.

– Tokion kisaorganisaatio on kovan haasteen edessä järjestäessään kisat poikkeusoloissa. Olemme noudattaneet kisajärjestäjien terveysturvallisuusohjeita tarkasti, ja Suomen joukkueen osalta asiat ovat sujuneet hyvin. Joukkueen sisällä on levollinen mieliala ja olemme valmiit kisoihin, Lehtimäki kertoo.

– Suomalaisella huippu-urheilulla on menossa erinomainen vuosi, jossa olympialaiset ovat yksi osa laajempaa kokonaisuutta. Joukkueestamme kaksi kolmasosaa on ensikertalaisia kisoissa, joten olemme täällä rakentamassa vahvaa uuden sukupolven nousua, ja totta kai tavoittelemme Tokiosta myös menestystä ja tuloksia, Lehtimäki jatkaa

Mäkelä-Nummela: Vastuullisesti, ryhdikkäästi ja ylpeinä

Pekingissä 2008 olympiakultaa ampunut Satu Mäkelä-Nummela osallistuu Tokiossa neljänsiin olympialaisiinsa. Lipunkantajan tehtävä saa kokeneenkin kisakävijän liikuttumaan.

– Kiitollisena ja mielelläni otin tehtävän vastaan, kun joukkueen johto sitä minulle tarjosi. Lipun kantaminen on erittäin arvokas tehtävä olympialaisissa, se on kunnia-asia meille molemmille. Kannamme lippua vastuullisesti, ryhdikkäästi ja ylpeinä siitä, että saamme johdattaa Pohjoisen tähdet stadionille ja kisoihin, Mäkelä-Nummela miettii.

Vapaauinnin tuore Euroopan mestari ja kolminkertainen olympiakävijä Ari-Pekka Liukkonen on samoilla linjoilla.

– Lipunkantajan rooli on tehtävä, joka tarjoutuu vain harvoille. On kunnia jatkaa yli satavuotiasta perinnettä ja kantaa lippuamme nyt, kun avajaisia päästään poikkeuksellisen pitkän odottelun jälkeen viimein viettämään, Liukkonen sanoo.

Teksti Otto Palojärvi / Olympiakomitean tiedote

Lue myös: Japani on Tokion olympialaisten suurin häviäjä

Kommentoi Facebookissa