Suomen hienoin rautakautinen kultakoru esille ensimmäistä kertaa – Nousiaisten kultainen kaularengas

Kaularengas on koristeltu käärmeen tai lohikäärmeen päillä.

Kaularengas on koristeltu käärmeen tai lohikäärmeen päillä. (Kuva Ulf Bryxe, Historiska museet)

Kaularengas on skandinaavisen kultasepän taidonnäyte, joka ajoittuu 200-luvulle.

KORUTAIDE Kansallismuseoon esille tuleva Nousiaisista vuonna 1770 löydetty kultainen kaularengas on hienoin Suomesta löydetty rautakautinen esine. Koru kuuluu Statens Historiska museetin kokoelmiin Ruotsissa, koska myös Suomen alueen arvokkaat maalöydöt toimitettiin lain mukaisesti Tukholmaan.

Nyt se tulee lainaksi Kansallismuseon uuteen, huhtikuussa avautuneeseen Esihistoria-näyttelyyn. Kultakoru on esillä näyttelyssä 19.9.2017 lähtien.

Kaularengas on skandinaavisen kultasepän taidonnäyte, joka on koristeltu käärmeen tai lohikäärmeen päillä. Rengas painaa noin 200 g ja materiaalina käytetty kulta saattaa olla peräisin Rooman valtakunnan ydinalueilta. Kaularengas on voitu kätkeä mahdollisen uhritoimituksen yhteydessä, ilmiölle tunnetaan vastineita Skandinaviasta ja Virosta.

Nousiaisten kultainen kaularengas. Historiska museet, Ruotsi.
Nousiaisten kultainen kaularengas. Historiska museet, Ruotsi. (Kuva Ulf Bryxe, Historiska museet)

Koru ajoittuu 200-luvulle, niin sanotulle nuoremmalle roomalaisajalle, jolloin Rooman valtakunta alkoi jo luhistua.  Turkiskaupan johdosta vauraus alkoi kasvaa erityisesti Varsinais-Suomessa ja sieltä ovatkin peräisin kaikki nuoremman roomalaisajan kultaesineet. Suomeen ne tulivat Skandinaviasta tai sitä kautta Rooman valtakunnan pohjoisista provinsseista.

Koru on poikkeuksellisen arvokas arkeologinen esinelöytö, sillä Suomesta on löytynyt hyvin vähän kultaesineitä. Kaularengas löydettiin yhdessä yksinkertaisemman leimakoristeisen kultarenkaan kanssa Nousiaisista vuonna 1770. Suomi oli tuolloin osa Ruotsia, joten koru lunastettiin kruunun kokoelmiin. Toista rengasta ei lunastettu ja se on joutunut hukkaan.

Alkuperäinen kaularengas ei ole koskaan aiemmin ollut esillä Kansallismuseossa. Historiska museetin myöntämä muinaisesineen pitkäaikaislaina on poikkeuksellinen päätös. Ele juhlistaa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlia ja muistuttaa samalla osaltaan Suomen ja Ruotsin yhteisestä historiasta.

Kommentoi Facebookissa