Suomen hiihtomenestys sakkaa – vapaalla ei kulje edelleenkään

Olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskanen tähtää kaudella 2019-20 maailmancupin kokonaiskisan voittoon.

Olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskanen on Suomen hiihdon merkittävin tähti. (Kuva AOP)

Suomalaisilla ei ollut juhlittavaa Lillehammerissa viikonloppuna.

HIIHTO Hiihdon maailmancup jatkui viikonloppuna Norjan Lillehammerissa. Suomalaisittain menestys jäi vaatimattomaksi. Vapaalla tyylillä suomalaisilla on yhä isoja vaikeuksia vastata maailman kärjen vauhtiin.

Lauantaina hiihdettiin yhdistelmäkisat. Krista Pärmäkoski oli neljäs ja Iivo Niskanen yhdeksäs.

Niskanen hyytyi vapaan osuudella. Hän on panostanut harjoittelussaan vapaaseen tyyliin, mutta maailman kärkeen vauhti ei näytä vielä riittävän.

– Ei ollut nappionnistuminen, ei ollut sitä parasta lyöntiä ja rentoutta. Jostain syystä perinteinenkään ei ollut ihan sillä tasolla kuin viime viikonloppuna. Suksen vaihdon jälkeen matkavauhti oli aika rauhallista ja Holundin isku tuli yllättävään paikkaan. Tämmöinen kisa tällä kertaa, Niskanen sanoi Hiihtoliiton tiedotteessa.

Pärmäkoskella vapaa on maailman kärkeen verrattuna vahvemmalla pohjalla kuin Niskasella.

– Pertsa oli vähän takkuisen olosta ja alku oli jäätävän kova, kun Therese (Johaug) lähti vetämään. Nämä on näitä yhteislähtökisoja ja näihin pitää oppia. Pitää pystyä olla alussa rennommin mukana. Vapaalla alkoi kulkea, jaksoi hyvin latoa sitä osuutta, Pärmäkoski sanoi.

Suomalaisittain menestys olikin täysin Pärmäkosken ja Niskasen varassa. Anne Kyllönen oli 26:s, Laura Mononen 27:s ja Johanna Matintalo 29:s. Miesten kisassa Perttu Hyvärinen oli toiseksi parhaana suomalaisena 28:s. Markus Vuorela oli 35:s, Lari Lehtonen 36:s ja Lauri Lepistö 52:s.

Sunnuntaina Lillehammerissa hiihdettiin viestikisat. Miesten kisassa Norja ja Venäjä hiihtivät kahdella joukkueella Venäjän viedessä kärkisijat. Suomi oli joukkueella Perttu Hyvärinen, Iivo Niskanen, Lari Lehtonen ja Markus Vuorela seitsemäs.

Naisten viestissä Suomi oli Norjan, Yhdysvaltojen ja Ruotsin jälkeen neljäs. Suomen joukkueessa hiihtivät Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Anne Kyllönen ja Krista Pärmäkoski. Kyllösen hyytyminen kolmososuudella ratkaisi aika lailla sen, ettei Suomi päässyt palkintosijoille.

Yhdistetyssä Ilkka Herola suoritti Lillehammerissa kaksi hyvää kisaa. Lauantaina Herola oli kuudes ja sunnuntaina yhdeksäs.

Lupaava Wille Karhumaa, 19, venyi sunnuntaina maailmancupin pisteille. Hänen sijoituksensa oli 28:s.

Mäkihypyn maailmancupissa Venäjän Nizhni Tagilissa suomalaismiehet eivät yltäneet pisteille. Naisten maailmancupin kisassa Lillehammerissa Susanna Forsström oli lauantaina pisteillä sijoituksen oltua 28:s.

Suomalainen mäkihyppy ei ole mennyt miesten tai naisten puolella viime kaudesta eteenpäin. Lajin tulevaisuus ei kaksiselta näytä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Iivo Niskanen menestyi Rukalla ja tienasi myös mukavasti

Kommentoi Facebookissa