Suomen joukkue PyeongChangin talviolympialaisiin on valittu – menestyspotentiaalia ja talentteja?

Janne Ahonen oli mukana jo Lillehammerissa vuonna 1994, nyt vuorossa ovat seitsemännet talviolympialaiset.

Janne Ahonen oli mukana jo Lillehammerissa vuonna 1994, nyt vuorossa ovat seitsemännet talviolympialaiset. (Kuva AOP)

Joukkue on hieman ennakkoon arvioitua pienempi, mutta menestyspotentiaaliltaan suurempi.

OLYMPIALAISET Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on valinnut joukkueen edustamaan Suomea 9.–25.2.2018 Etelä-Koreassa käytäviin talviolympialaisiin.

Olympiakomitean hallituksen vahvistamissa valinnoissa Suomen joukkueeseen on nimetty 97 urheilijaa 11 eri lajissa. Joukkue voi vielä täydentyä 1–4 maastohiihtäjällä tammikuun loppuun mennessä.

– Olympialaisiin on valittu urheilijat ja joukkueet, joilla katsotaan olevan kansainvälisten näyttöjen perusteella realistinen mahdollisuus sijoittua yksilölajeissa 16 parhaan joukkoon ja joukkuelajeissa kahdeksan parhaan joukkoon.

– Lisäksi mukaan on valittu myös uransa nousujohteisessa kehitysvaiheessa olevia urheilijoita, jotka kansainvälisten näyttöjen sekä urheilu-uran kehityksen perusteella arvioidaan tulevaisuuden arvokilpailumenestyjiksi, kertoo Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski.

Suomesta lähtee PyeongChangin talvikisoihin joukkue, joka on hieman ennakkoon arvioitua pienempi, mutta menestyspotentiaaliltaan suurempi kuin edellisissä talviolympialaisissa Sotšissa.

– Jos vertaa tilannetta Sotšin neljän vuoden takaiseen joukkueeseen, olemme onnistuneet kasvattamaan niiden urheilijoiden ja joukkueiden määrää, joilla on potentiaalia sijoittua kahdeksan parhaan joukkoon. Ikärakenteeltaan Suomen joukkue on varsin hyvä, sillä menestyspotentiaalisimmat urheilijat ovat urakaarensa parhaassa vaiheessa, ja nuorten talenttien joukossa on vahvassa nousussa olevia urheilijoita muun muassa yhdistetyssä ja lumilautailussa, kertoo Huippu-urheiluyksikön huippuvaiheen ohjelman johtaja Mika Lehtimäki.

Suomen Olympiakomitea on asettanut seuraavien talvi- ja kesäolympialaisten tavoitteeksi yhteensä 10 mitalia. Lisäksi PyeongChangissa tavoitteena on jatkaa kokonaismenestyksen ja onnistumisprosentin osalta nousevaa käyrää suhteessa kaksiin edellisiin talviolympialaisiin.

– Mitalien ja pistesijojen lisäksi Suomen joukkueen tavoitteena on luoda sinivalkoiselle joukkueelle ja sen jokaiselle urheilijalle parhaat mahdolliset edellytyksen huippusuoritusten tekemiselle. Olemme kuunnelleet urheilijoiden toiveita tarkasti muun muassa matkustusjärjestelyissä ja lisäksi olemme koonneet Suomen parhaat asiantuntijat urheilijoiden tueksi, kertoo Kisayksikön johtaja ja Suomen joukkueen apulaisjohtaja Leena Paavolainen.

Suomen olympiajoukkue

Alppihiihto

Miehet: Andreas Romar, syöksy, super-g ja alppiyhdistetty.

 

Ampumahiihto

Naiset: Mari Laukkanen, Venla Lehtonen, Suvi Minkkinen, Kaisa Mäkäräinen ja Laura Toivanen.

Miehet: Tuomas Grönman, Olli Hiidensalo ja Tero Seppälä.

 

Curling

Mixed doubles-parikilpailu: Oona Kauste, Tomi Rantamäki.

 

Freestyle

Miehet: Slopestyle: Joona Kangas; Kumpareet: Jimi Salonen ja Jussi Penttala.

 

Jääkiekko

Miehet: Mikko Koskinen, Juha Metsola, Karri Rämö; Miro Heiskanen, Juuso Hietanen, Tommi Kivistö, Miika Koivisto, Lasse Kukkonen, Mikko Lehtonen, Sami Lepistö, Atte Ohtamaa, Marko Anttila, Jonas Enlund, Teemu Hartikainen, Julius Junttila, Joonas Kemppainen, Petri Kontiola, Jarno Koskiranta, Jani Lajunen,  Sakari Manninen, Oskar Osala, Jukka Peltola, Mika Pyörälä, Veli-Matti Savinainen, Eeli Tolvanen.

Naiset: Meeri Räisänen, Noora Räty, Eveliina Suonpää; Jenni Hiirikoski, Mira Jalosuo, Rosa Lindstedt, Isa Rahunen, Ronja Savolainen, Minnamari Tuominen, Ella Viitasuo; Sanni Hakala, Venla Hovi, Michelle Karvinen, Petra Nieminen, Tanja Niskanen, Emma Nuutinen, Annina Rajahuhta, Saila Saari, Sara Säkkinen, Susanna Tapani, Noora Tulus, Riikka Välilä, Linda Välimäki.

 

Lumilautailu

Naiset: Slopestyle ja big air: Enni Rukajärvi.

Miehet: Slopestyle ja big air: Kalle Järvilehto, Peetu Piiroinen, Rene Rinnekangas ja Roope Tonteri, kotiin jäävä varamies Ville Paumola; Halfpipe: Janne Korpi, Markus Malin ja Peetu Piiroinen; Lumilautakrossi: Anton Lindfors.

 

Maastohiihto

Naiset: Johanna Matintalo, Laura Mononen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Riitta-Liisa Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen.

Miehet: Ristomatti Hakola, Matti Heikkinen, Martti Jylhä, Iivo Niskanen, Anssi Pentsinen ja Lauri Vuorinen.

(Joukkue täydentyy mahdollisesti 1-4 hiihtäjällä 28.1. mennessä).

 

Mäkihyppy

Naiset: Julia Kykkänen.

Miehet: Antti Aalto, Janne Ahonen, Andreas Alamommo ja Eetu Nousiainen.

(Viides mies nimetään 28.1. mennessä).

 

Pikaluistelu

Naiset: Elina Risku (500m).

Miehet: Pekka Koskela (500 m), Mika Poutala (500m, 1000m).

 

Taitoluistelu

Naiset: Emmi Peltonen.

 

Yhdistetty

Miehet: Ilkka Herola, Eero Hirvonen, Hannu Manninen, Leevi Mutru ja Arttu Mäkiaho.

 

Joukkueen johto

Mika Kojonkoski, joukkueen johtaja

Leena Paavolainen, apulaisjoukkueenjohtaja, PyeongChang kisakylän johto

Mika Lehtimäki, apulaisjoukkueenjohtaja, Gangneung kisakylän johto

Kommentoi Facebookissa