Suomen kansallisperhoseksi valittiin paatsamasinisiipi – satavuotiaan Suomen kunniaksi

Äänestäjät kuvailivat uutta kansallisperhostamme siniseksi kuin Suomen lippu, kesäinen taivas, tuhannet järvet ja talven siniset hetket.

Äänestäjät kuvailivat kansallisperhostamme siniseksi kuin Suomen lippu, kesäinen taivas, tuhannet järvet ja talven siniset hetket. (Kuva Marianne Niemelä)

Äänestys kansallisperhosesta sai suuren suosion, suosikkiaan äänesti 36 500 suomalaista.

SUOMI 100 Heleänsininen ja keväinen perhonen liittyy Suomen kansallistunnusten joukkoon, kansalliseläimemme karhun ja kansallislintumme laulujoutsenen seuraksi.

Suomen kansallisperhoseksi on avoimessa yleisöäänestyksessä valittu paatsamasinisiipi – Celastrina argiolus – sai 6 300 ääntä eli 17,3 prosentin äänisaaliin. Paatsamasinisiiven vaaleansinisiä siipiä koristaa valkoinen reunus. Äänestäjät kuvailivatkin uutta kansallisperhostamme siniseksi kuin Suomen lippu, kesäinen taivas, tuhannet järvet ja talven siniset hetket. Voittajaa kuvattiin myös perhosmaailman Suomi-neidoksi.

Paatsamasinisiipi esiintyy yleisenä lähes koko maassa, sen voi tavata Lapissakin. Keväisen perhosen voi nähdä lennossa jo vappuna. Se on aikaisen lentoaikansa perusteella helposti tunnistettavissa Suomen muista kahdeksasta yleisestä sinisiipilajista, jotka esiintyvät myöhemmin kesällä.

Pihapiireissä, metsänaukeamilla, niittyjen laidoilla ja tienpientareilla lentävä paatsamasinisiipi on yleisimmillään keväästä alkukesään. Joskus sillä on myös toinen sukupolvi loppukesästä.

Kansallisperhosen äänestys oli alusta loppuun erittäin tiukka, mutta paatsamasinisiipi piti 20 äänestyslajin joukossa itseään kookkaammat haastajansa siivenmitan päässä.

Toiseksi tullut neitoperhonen sai 17,0 prosenttia äänistä ja jäi paatsamasinisiivestä sadan äänen päähän. Kolmanneksi tullut suruvaippa keräsi sekin yli 6 000 ääntä, 16,5 prosenttia äänistä. Kuuden äänestetyimmän perhosen joukkoon mahtuivat myös järjestyksessä sitruunaperhonen, nokkosperhonen ja ritariperhonen.

  • Videolla liihottelee uusi kansallisperhosemme

Kommentoi Facebookissa