Suomen kirjallisuusvienti jatkoi nousuaan – tuloista yli puolet kertyi lasten- ja nuortenkirjallisuudesta

Vientituloista 53 prosenttia kertyi vuonna 2019 lasten- ja nuortenkirjallisuudesta.

Vientituloista 53 prosenttia kertyi vuonna 2019 lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. (Kuvituskuva Fotolia)

Englanninkieliseltä markkina-alueelta kanavoitui hieman yli viidennes bruttotuloista.

KIRJALLISUUS Suomen kirjallisuusviennin arvo nousi 2019 uuteen ennätykseensä, 3,71 miljoonaan. Tämä käy ilmi Kirjallisuuden vientikeskus FILI:n tilaamasta selvityksestä. Nousua oli edellisvuoteen peräti 18 prosenttia.

Vientituloista yli puolet eli 53 prosenttia kertyi vuonna 2019 lasten- ja nuortenkirjallisuudesta, jonka osuus kokonaisuudesta kasvoi. Edelliseen vuoteen nähden myös kaunokirjallisuuden osuus kokonaistuloista kasvoi hieman, kun taas tietokirjallisuuden osuus supistui.

Vuosittaista vaihtelua kirjallisuuslajien jakaumassa voi selittää yhdenkin kirjan myyntimenestys, koska myytyjen nimekkeiden määrä on rajallinen. Heilahtelusta huolimatta lasten- ja nuortenkirjallisuus on ollut vahvassa asemassa useampana vuotena.

Englanninkieliseltä markkina-alueelta kanavoitui viidennes bruttotuloista. Tämä on pitkäjänteisen työn tulosta, sillä Yhdysvaltoihin ja Isoon-Britanniaan on tehty vientisatsauksia. Markkinat ovat sekä lukijamäärän että taloudellisen vaikutuksensa vuoksi merkittävät ja siksi tavoiteltavat.

Juttuvinkki: Painetun kirjan koetaan tarjoavan parhaimman lukukokemuksen – ”Kirja esineenä tuntuu ja tuoksuu”

Bruttotulot kirjallisuusviennistä jaetaan ennakoihin ja rojalteihin, joista näistäkin rojaltit nousivat uuteen ennätykseensä.

– Rojaltien kasvusta on syytä iloita, sillä se on merkki siitä, että ulkomailla ilmestyneet suomalaiset kirjat myyvät. Tämä on aivan oleellista kirjallisuusviennin jatkuvuuden kannalta. Lisäksi englanninkielisten markkinoiden vahva osuus tulonmuodostuksesta osoittaa, että myös näillä vaikeiksi mielletyillä markkinoilla kirjallisuutemme pärjää, sanoo Kirjallisuuden vientikeskus FILIn johtaja Tiia Strandén.

Selvityksessä mitattu Suomen kirjallisuusviennin arvo paljastaa vain osan vientimme kokonaiskuvasta, sillä useita ulkomailla hyvin menestyneitä kirjailijoitamme edustaa ulkomainen agentuuri, joiden luvut eivät näy kotimaisia toimijoita kartoittavassa selvityksessä. Luku on siis todellisuudessa mahdollisesti vähintään kaksinkertainen.

Mitattu vientitulo on kuitenkin liki kolminkertainen siihen, mitä se oli 2011 mittausta aloitettaessa. Selvityksen on toteuttanut Kirjallisuuden vientikeskus FILI:n toimeksiannosta Katri Salmenoja.

Lue myös: Kirjamessut siirtyvät ensi vuodelle – tänä syksynä voi tutustua uuteen verkkotapahtumaan

Kommentoi Facebookissa