Suomen kuuluisinta laatikkoa jaetaan 40 000 vuodessa – eläimet hyppäsivät nyt äitiyspakkaukseen

Monessa perheessä laatikko toimii vauvan ensisänkynä, ja myöhemmin siinä säilytetään vauvan vaatteita ja muuta tavaraa.

Monessa perheessä äitiyspakkauksen laatikko toimii vauvan ensisänkynä, ja myöhemmin siinä säilytetään vauvan vaatteita ja muuta tavaraa. (Kuva Kela)

Lopullisen valinnan ulkoasusta teki lapsiraati, äitiyspakkaus sai myös oman teemasivuston.

KELA Suomen kuuluisin laatikko on saanut oman teemasivuston sekä uuden värikkään kuosin. Sivustolla kerrotaan 80 vuotta täyttävästä ja maailmaa valloittavasta äitiyspakkauksesta kolmella kielellä sekä kuvin ja videoin.

Vuodelaatikon uutta kuvitusta etsittiin Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi suunnittelukilpailulla, johon kutsuttiin nuoria visuaalisen suunnittelun osaajia. Kymmenestä kilpailutyöstä Kelan asiantuntijat, Suomi 100 -hanke ja mainostoimisto Dynamo & Son seuloivat kolme voittajaa.

Vuoden 2018 laatikossa käytetään Robert Lönnqvistin suunnittelemaa kuosia, jossa seikkailevat sulassa sovussa karhu, norppa, norsu, kirahvi ja muut värikkäät eläinhahmot. Lopullisen valinnan teki lapsiraati, jonka valintaperusteisiin voi tutustua teemasivustolla.

Äitiyspakkaus on säilyttänyt vuosikymmenten aikana paikkansa lapsiperheiden ensimmäisenä etuutena. Kela jakaa vuosittain noin 40 000 pakkausta. Ensisynnyttäjistä lähes kaikki valitsevat äitiyspakkauksen, ja kaikista äideistä vain kolmasosa ottaa äitiysavustuksen rahana.

– Äitiyspakkaus on kestänyt hyvin aikaa, koska olemme kuunnelleet tarkasti asiakkaittemme toiveita. Toisaalta on hämmästyttävää, kuinka vähän pakkauksen varsinaiseen sisältöön on vuosien saatossa haluttu muutoksia, sanoo etuuspäällikkö Johanna Aholainen.

Äitiyspakkaus sai oman sivuston, sillä sen avulla on edistetty merkittävästi lasten ja äitien terveyttä. Kelan etuuksista se herättää vuodesta toiseen ylivoimaisesti eniten kansainvälistä kiinnostusta.

– Saamme jatkuvasti yhteydenottoja ympäri maailmaa. Olen kertonut äitiyspakkauksen historiasta ja sisällöstä kymmenille toimittajille ja sadoille vierailijoille, kertoo äitiyspakkauksen kansainvälisestä viestinnästä vastaava Olga Gassen.

Kattavan historiaosuuden lisäksi sivuilla voi tutustua muun muassa viimeisimmän äitiyspakkauksen sisältöön. Sivustolta löytyvät myös vastaukset äitiyspakkauksesta usein kysyttyihin kysymyksiin.

Monessa perheessä laatikko toimii vauvan ensisänkynä, ja myöhemmin siinä säilytetään vauvan vaatteita ja muuta tavaraa. Laatikko voi siis hyvinkin olla käytössä vuosia tai jopa vuosikymmeniä.

Äitiyspakkausta juhlistetaan uuden sivuston ja vuodelaatikon uuden kuosin lisäksi Helsingin yliopistomuseossa avautuneella Baby in the Box -näyttelyllä sekä kansainvälisellä More equal start to life – The Finnish Maternity package -seminaarilla, joka järjestetään Helsingin yliopiston Tiedekulmassa 21.11.

  • Äitiyspakkauksen uudet teemasivut löydät tästä

Kommentoi Facebookissa