Suomen lentopallonaiset Kultaisen liigan lopputurnaukseen – miehille tappiollinen päätös

Kaisa Alangon nopeatempoisessa passipelissä ei vastustajan torjunta pysynyt mukana.

Kaisa Alangon nopeatempoisessa passipelissä ei vastustajan torjunta pysynyt mukana. (Kuva AOP)

Miesten maajoukkue jää Euroopan liigan jälkeen lähes kahden kuukauden tauolle.

LENTOPALLO Miesten lentopallomaajoukkueen lopetuksesta Kultaiselle Euroopan liigalle ei tullut toivotunlaista, kun joukkue jäi niukan Portugali-tappion jälkeen ensimmäistä kertaa sarjassa ilman pisteitä. Lohkon Final four -paikka meni isäntä Tshekin lisäksi Portugalille, joka voitti Suomen ottelun alun aikana juuri Tshekin 3–1.

Suomi taipui tappioon lohkojumbo Espanjaa vastaan erin 3–1 (31–29, 25–22, 19–25, 25–18) omassa lohkon päätösottelussaan Soriassa. Suomi ei ollut ottelussa parhaimmillaan, kun taas Espanja henki kotiyleisön edessä voitontahtoa.

Päävalmentaja Tuomas Sammelvuon mukaan joukkue ei keskittynyt missään vaiheessa Final four -paikkaan, mutta myöntää sen tavoittelun tuoneen lisäkipinää viimeiselle matkalle.

– Emme ansainneet sitä jatkopaikkaa. Tulokset eivät valehtele koskaan. Oli kuitenkin mahtava unelmoida siitä vähän aikaa. Kaikilla varmasti oli jossain välissä mielessä, mitä jos, ja huomasimme, että se oli oikeasti mahdollista. Joissakin peleissä tuloksen ajatteleminen lopussa saattoi tehdä pelaamisesta vaikeampaa.

Suomen miesten maajoukkue jää Euroopan liigan jälkeen lähes kahden kuukauden tauolle. Elokuussa alkaa valmistautuminen EM-karsintoihin ja MM-kisoihin.

Suomen naisten lentopallomaajoukkue sen sijaan voitti tarvittavat kaksi erää vieraspelissä Unkaria vastaan ja varmisti paikkansa ensi viikolla Budapestissa pelattavaan Euroopan Kultaisen liigan neljän joukkueen lopputurnaukseen.

Kotijoukkue vei Érdissä pelatun alkulohkon päätöskamppailun lopulta 3–2 (25–20, 25–27, 21–25, 25–21, 15–11), mutta Suomi voitti oman lohkonsa yhden pisteen erolla Unkariin nähden.

– Lopputurnauspaikka ei tullut helpoimman kautta, mutta pelaajana ja valmentajana kasvamisen kannalta se on jopa hyvä asia, päävalmentaja Tapio Kangasniemi totesi hieno illan päätteeksi.

Suomi aloitti Unkari-ottelun seitsikolla, jossa passarina pelasi Kaisa Alanko, hakkurina Piia Korhonen, yleispelaajina Pauliina Vilponen ja Salla Karhu, keskipelaajina Laura Pihlajamäki ja Daniela Öhman sekä liberona Tiiamari Sievänen.

Suomi hallitsi hienokseltaan ottelun alkua tutulla kaavalla. Hyvän vastaanoton jälkeen Kaisa Alangon nopeatempoisessa passipelissä ei vastustajan torjunta pysynyt mukana. Avauserän puolivälissä Unkari sai kuitenkin syöttöpelinsä kulkemaan ja käänsi erän väkisin itselleen.

Unkari karkasi toisessa erässä nopeasti jo kuuden pisteen johtoon, kunnes Suomi heräsi nappasi elintärkeän erävoiton vastustajan kahdesta eräpallosta huolimatta.

Suomen kantti kesti hienosti kolmannessa erässä, ja joukkue pääsi juhlimaan lopputurnauspaikkaa jo ennen ottelun päättymistä. Järjestäjämaa Unkarin lisäksi lohkovoittajina ensi viikon torstaina ja perjantaina pelattavaan Final fouriin selviytyivät Suomi, Tshekki ja Bulgaria.

– Vastus kovenee, mutta niin sen pitääkin olla. Jos haluaa kehittyä, pitää tunkea itsensä sinne, missä pelataan parasta mahdollista lentopalloa. Se on polku, jota pitkin mekin haluamme mennä, päävalmentaja tuumasi.

Pientä murhetta suomalaisten peliin toi ensimmäisen erän lopussa Piia Korhosen ikävä nilkkavamma. Vamman vakavuus selviää loppuviikolla, kun joukkue palaa takaisin Suomeen.

  • Lähde Lentopalloliitto

Lue myös: Kansojen liiga tuo Huuhkajille uuden mahdollisuuden päästä EM-kisoihin – ”Elossa sekin sauma”

Kommentoi Facebookissa