Suomen mäkihyppy edistyy – viime vuoden uudenvuodenkatastrofi vältettiin

Antti Aalto on Suomen ykkösmäkikotka.

Antti Aalto on Suomen ykkösmäkikotka. (Kuva All Over Press)

Antti Aalto ylsi Garmisch-Partenkirchenissä toisella kierrokselle. Niko Kytösaho ei kilpailuolosuhteissa kestänyt paineita.

MÄKIHYPPY Keski-Euroopan mäkiviikon perinteitä tihkuva Garmisch-Partenkirchenin uudenvuodenkisa sai tänä vuonna suomalaisedustustakin. Viime vuonna kukaan suomalaisista ei läpäissyt karsintaa, mutta tänä vuonna sekä Antti Aalto että Niko Kytösaho selvittivät tiensä varsinaiseen kilpailuun.

Karsinta ja harjoitukset loivat odotuksia, että jopa kaksi suomalaista selviytyisi toiselle kierrokselle, mikä olisi ollut mäkiviikolla ensimmäinen kerta kuuteen vuoteen. Näin hienosti ei kuitenkaan mennyt Kytösahon epäonnistuttua hypyssään.

Kytösaho hyppäsi parikilpailussa Saksan Pius Paschkea vastaan. Paineita suomalainen ei kestänyt ja hyppy kantoi kilpailutilanteessa vain 112 metriä. Kytösahon sijoitus oli lopulta 49:s eli toiseksi viimeinen.

Aalto hyppäsi ensimmäisen kierroksen parikilpailussa Sveitsin Gregor Deschwandenia vastaan. Suomalaishyppääjä venytti 127,5 metriä ja löi vastustajansa pisteen erolla. Toisella kierroksella Aallon hyppy kantoi 123 metriä.

Aallon sijoitus kilpailussa oli 25:s. Enemmänkin ehkä odotettiin, mutta Aalto näki suorituksissaan paljon hyvääkin.

– Hyviäkin juttuja oli mäessä, vaikka tulos ei nyt ollut paras. Täällä Garmisch-Partenkirchenissä on ollut usein aika vaikeaa, nyt oli huomattavasti helpompaa. Se on hyvä juttu. Perustekeminen oli teknisesti aika hyvällä mallilla, lähellä on, pohdiskeli Aalto Hiihtoliiton mukaan.

Juttuvinkki: Mäkiviikon viinanhuuruista historiaa – Matti Nykänen aneltiin mukaan ja lähetettiin kotiin

Aalto on tällä kaudella ollut toisella kierroksella vakiovieras. Se kertoo siitä, että hänen perussuoritustasonsa on jämäköitynyt.

Potentiaalia on korkeammallekin. Aallolla on realistisia mahdollisuuksia taistella paikasta kymmenen joukkoon, vaikka Keski-Euroopan mäkiviikon kahdessa kisassa niin korkea sijoitus on ollut häneltä kaukana.

Kytösaho on tällä kaudella löytänyt lisää itseluottamusta. Henkisellä puolella hänellä on kuitenkin vielä paljon petrattavaa. Garmisch-Partenkirchenin epäonnistuminen on siitä selkeä esimerkki.

Voittoon Garmisch-Partenkirchenissä liiteli mäkiviikon viime vuoden voittaja, Puolan Dawid Kubacki. Norjan Halvor Egner Granerud ponkaisi toiseksi ja Puolan Pyotr Zyla kolmanneksi.

Mäkiviikko jatkuu heti lauantaina, kun ohjelmassa sunnuntaina Innsbruckissa hypättävän osakilpailun karsinta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Antti Aallolta kohtuullinen avaus mäkiviikolla – ”Perustekeminen ei tyydytä Aaltoa”

Kommentoi Facebookissa