MÄKIHYPPY Hiihtoliitto tiedotti perjantaina Suomen maajoukkueiden uusista valmennuskuvioista. Yhdistetyssä päävalmentaja jatkaa tehtävässään, mutta mäkihypyssä ja hiihdossa päävalmentaja vaihtuu.
Miesten mäkihyppymaajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on nimetty Janne Väätäinen. Edellisen kerran Väätäinen valmensi maamme uljaita mäkikotkia 2010, jolloin Janne Ahonen leiskautti Vancouverin olympialaisten normaalimäessä neljänteen tilaan oikeuttaneita siivuja.
Väätäisen vierellä valmennuksessa jatkaa Lauri Hakola, joka päättyneellä kaudella toimi vielä päävalmentajana. Kaksikon tukena välineteknikkona ja apuvalmentajana toimii Frederic Zoz.
Uusilla valinnoilla haetaan maajoukkueen kilpailukyvyn kohenemista sekä lajivalmennuksen ammattimaistumista. Hyödyntämällä valmentajien yksilöllisiä vahvuuksia maajoukkueen valmennusta ja harjoittelua vahvistetaan, ja urheilijoille luodaan edellytyksiä kehittyä ja menestyä. Tähtäin on Pekingin talviolympialaisissa.
Väätäinen ei itse ollut ajatellut paluuta Suomen mäkihyppyyn, mutta keskustelut lajijohdon kanssa saivat kiinnostuksen heräämään.
– Ensimmäisten keskustelujen aikana ajatus tuntui vielä kaukaiselta, olen kuitenkin ollut jo 10 vuotta pois Suomesta. Hitaasti aloin idealle vaan lämmetä. Ilman muuta löytyy halu tehdä työtä Suomen mäkihypyn eteen, mutta myös yhteistyö jo olemassa olevan valmennuksen kanssa veti vahvasti puoleensa, kertoo Väätäinen viitaten kollegoihinsa Hakolaan ja Zoziin.
Teemu Pasanen on valittu Suomen maastohiihtomaajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi. Pasasen sopimus on muotoa 2+1 vuotta. Valmennustiimiä täydentävät Mikko Virtanen, Ville Oksanen ja Glenn Lindholm.
Pasasen valintaa tehtävään tuki monipuolinen tausta erilaisista valmennustehtävistä, mutta erityisesti valinnalla halutaan turvata jatkuvuutta suomalaisessa hiihtovalmennuksessa.
– Teemulta löytyy halu kehittää suomalaista hiihtovalmennusta niin, että pysymme mukana muutoksissa ja kärjessä kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Tavoitteena on tietenkin myös pyrkiä menestykseen nykyistä laajemmalla rintamalla ja palata mitalikantaan myös viesteissä tulevissa arvokisoissa, kertoo maastohiihdon johtoryhmän puheenjohtaja Jarmo Luuri.
Pasanen on valmentanut maajoukkueessa yhtäjaksoisesti jo kuuden talven ajan. Ennen A-maajoukkuepestiään Pasanen valmensi Hiihtoliiton nuorten ryhmiä viiden vuoden ajan vuosina 2006-2010 sekä toimi päätoimisena valmennuspäällikkönä Espoon Hiihtoseurassa 2009-2014.
Pasanen on uudesta haasteestaan innoissaan.
– Aina on kunnia olla Suomen hiihtomaajoukkueen valmentaja, maastohiihto on yksi Suomen ykköslajeista. Hienoa, että luottamusta löytyy myös päävalmentajan rooliin, kommentoi Pasanen.
Suomen yhdistetyn päävalmentajana vuodesta 2012 toiminut Petter Kukkonen jatkaa maajoukkueen päävalmentajana ainakin Pekingin 2022 olympiakisat kattavan kauden loppuun saakka. Valmennustiimiä täydentävät mäkivalmentaja Falko Krismayr ja fysiikkavalmentaja Jari Hiekkavirta.
– Viime kautta on analysoitu paljon, ja nyt on suunniteltu asiantuntijoiden ja valmentajien kanssa tulevaa. Tavoite on päästä sille kehitys- ja menestysuralla, jossa oltiin. Tultiin 6-7 vuotta koko ajan ylöspäin, kasvutarinassa on normaalia, että jossain vaiheessa tulee taka-askelia. Täytyy harjoitella järkevästi ja tehdä oikeita asioita, jotta päästään takaisin menestyspolulle, toteaa Kukkonen.
Yhdistetyn joukkueessa tehtiin jo kauden aikana isoja muutoksia ja itävaltalainen Krismayr liittyi joukkueen valmennusvahvuuteen ja toimii jatkossa joukkueen mäkivalmentajana. Muutoksia harjoitteluun tullaan Kukkosen mukaan tekemään.
– Tulevat vuodet ovat todella tärkeitä meidän lajiryhmälle ja joukkueelle. Haluamme menestyä, se on selvä. Haluamme pärjätä jokaisessa maailmancup-viikonlopussa, haluamme voittaa arvokisamitaleja ja haluamme voittaa olympiamitaleja. Siihen nämä jo talvellakin tehdyt muutokset tähtäävät. Nämä tavoitteet määrittävät päivittäistä työtä, kertoo Kukkonen.
Suomen yhdistetyn kilpailijoista Ilkka Herola ja Eero Hirvonen ovat potentiaalisia mitaliehdokkaita Pekingin kisoissa. Myös joukkuekisassa Suomella voisi olla Pekingissä mitalisaumoja, jos hyppäämistä saadaan paremmalle tolalle. Hiihtovauhdissa suomalaiset ovat maailman kärjen tasolla.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: ”Kuka tuo ruipelo on?” – Matti Nykänen olisi voinut voittaa paljon enemmän
Kommentoi Facebookissa