Suomen olympiajoukkue koossa – Antti Ruuskanen jäi varamieheksi

Oliver Helander lukeutuu suomalaisen keihäänheiton perinteen jatkajiin

Oliver Helander lukeutuu suomalaisen keihäänheiton perinteen jatkajiin. (Kuva AOP)

Oliver Helander valittiin viimeisenä urheilijana Suomen olympiajoukkueeseen Tokioon.

OLYMPIALAISET Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö teki keskiviikkona valinnan Suomen joukkueeseen Tokion kesäolympiakisoihin. Viimeisenä kisoihin valittiin keihäänheittäjä Oliver Helander.

Antti Ruuskanen nimettiin kotiin jääväksi varaedustajaksi. Ruuskanen oli ylittänyt Tokion olympiarajan, mutta olympiayleisurheilun sääntojen mukaan vain kolme urheilijaa pääsee mukaan yhteen lajiin. Aiemmin Suomen edustajiksi miesten keihäänheittoon oli jo valittu Lassi Etelätalo ja Toni Kuusela.

– Keihäsvalinta toteutettiin yhteisesti heittäjien ja Suomen Urheiluliiton (SUL) kanssa sovittujen kriteereiden pohjalta. On järjestelmän näkökulmasta hienoa, että meillä löytyy lajeja, joissa valintakelpoisia ehdokkaita on enemmän kuin jaossa olevia paikkoja. Se nostaa kotimaisen kilpailun tasoa ja vie lajikulttuuria eteenpäin, Suomen olympiajoukkueen ja Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki sanoo Olympiakomitean tiedotteessa.

Lehtimäki antaa Ruuskaselle paljon tunnusta.

– Yksilön kannalta on tietysti tiukka paikka, jos tietää olevansa valintakelpoinen mutta ei tule valituksi joukkueeseen. Kaikki kunnia ja kiitos Antille, hän on tehnyt huikean uran, ollut kahdeksan kertaa kuuden parhaan joukossa arvokisoissa, voittanut olympiahopeaa ja Euroopan mestaruuden. Antti on tullut vaikeuksien jälkeen takaisin kansainväliselle tasolle, ollut esikuva ja upea persoona Suomen joukkueessa ja jättänyt pysyvän jäljen suomalaiseen urheiluhistoriaan, Lehtimäki sanoo.

Suomen joukkueen lopullinen koko Tokiossa on 46 urheilijaa 11 eri urheilumuodossa. Urheilijoiden osalta määrä on Suomen joukkueessa pienin sitten Los Angelesin 1932 olympiakisojen, jolloin matkakulut verottivat joukkueen urheilijamäärää.

Tokion kisoihin suomalaisista olisivat päässeet myös tennispelaaja Emil Ruusuvuori, pikajuoksija Lotta Kemppinen, aitajuoksija Nooralotta Neziri, pyöräilijä Lotta Henttala sekä sulkapalloilija Airi Mikkelä. Ruusuvuori halusi keskittyä uraansa ATP-tasolla, Neziri sekä Kemppinen jäivät pois loukkaantumisten takia, Mikkelä on lopettanut uransa ja Henttala jäi pois perheenlisäyksen takia.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomelle modernin kisahistorian pienin olympiajoukkue

Kommentoi Facebookissa