Suomelle modernin kisahistorian pienin olympiajoukkue

Olympiarenkaat Tokion olympiastadionin edessä

Olympiarenkaat Tokion olympiastadionin edessä. (Kuva AOP)

Suomen olympiajoukkueessa Tokiossa on mukana korkeintaan 49 urheilijaa. Pienemmällä joukkueella Suomi on ollut kesäolympialaisissa mukana vain Los Angelesissa 1932.

OLYMPIALAISET Suomen Olympiakomitea tiedotti maanantaina viimeisimmistä urheilijavalinnoista reilun parin viikon kuluttua alkaviin Tokion kesäolympiakisoihin. Olympiajoukkueessa on nyt 47 urheilijaa 12 eri kilpailumuodossa.

Maanantaina kisajoukkueeseen valittiin uimari Mimosa Jallow (100 m selkäuinti) ja yleisurheilijat Sara Kuivisto (800 m ja 1500 m), Nooralotta Neziri (100 m aidat), Viivi Lehikoinen (400 m aidat) Camilla Richardsson (3000 m esteet), Wilma Murto ja Elina Lampela (seiväs), Kristiina Mäkelä (kolmiloikka), Krista Tervo ja Silja Kosonen (moukari), Lassi Etelätalo ja Toni Kuusela (keihäs) sekä Maria Huntington (seitsenottelu).

Suomen joukkue täydentyy vielä ainakin yhdellä urheilijalla. Kolmas paikka miesten keihäänheittoon ratkaistaan Antti Ruuskasen ja Oliver Helanderin välillä Joensuun GP-kisan jälkeen 14. heinäkuuta.

Lisäksi Anni Vuohijoki saattaa saada villin kortin kisapaikan painonnostoon. Jos Vuohijoen kisamatka toteutuu, on Suomen joukkueen vahvuus Tokiossa 49 urheilijaa.

Rankingin perusteella pikajuoksija Lotta Kemppinen, tennispelaaja Emil Ruusuvuori sekä sulkapalloilija Airi Mikkelä olisivat saaneet kisapaikan. Mikkelä on kuitenkin lopettanut uransa, Ruusuvuori kieltäytyi olympiamatkasta ja Kemppinen joutui jäämään olympialaisista sivuun loukkaantumisen takia.

Tokion olympialaisiin matkaa historian toiseksi pienin Suomen kesäolympialaisten joukkue. Vähemmän urheilijoita Suomella on ollut kesäolympialaisissa vain Los Angelesissa 1932, jolloin mukana oli 40 urheilijaa.

1990-luvulta lähtien olympiapaikat on jaettu tuloskriteerien perusteella. Suomen olympiajoukkueen koko onkin laskenut Barcelonan 1992 kisojen jälkeen tasaisesti.

Barcelonassa suomalaisia oli kilpailemassa 88. Atlantassa Suomen joukkueen koko oli 76, Sydneyssä 2000 suomalaisia oli 70, Ateenassa 2004 kaikkiaan 62 ja Pekingissä 2008 vain 58.

Lontoon 2012 olympialaisissa oli mukana 56 suomalaista. Rio de Janeirossa 2016 suomalaisia oli mukana 54.

Rio de Janeiron olympialaiset oli Suomen historian pohjanoteeraus. Mira Potkosen nyrkkeilypronssi jäi Suomen ainoaksi mitaliksi.

Tokiossa Suomi kilpailee pienemmällä joukkueella kuin Riossa. Menestysmahdollisuudet eivät ole paljoa paremmat, mutta Lontoon 2012 tai Rion kisoihin verrattuna menestysodotukset eivät ole sen pienemmät.

Positiivinen asia on, että Suomen joukkueen urheilijoista kaksi kolmasosaa on ensikertalaisia, joiden joukossa on useita merkittäviä lupauksia. Yleisurheilun osalta tilanne on ilahduttava, koska mukana on peräti 23 suomalaisurheilijaa. Riossa Suomen yleisurheilujoukkueessa oli vain 16 urheilijaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Eteenpäin on menty – Suomen yleisurheilun olympiajoukkueen koko kasvanut rajusti

Kommentoi Facebookissa