Suomen Olympiakomitea vastustaa venäläisurheilijoiden paluuta

Taina Susiluoto työskentelee Suomen Olympiakomitean toimitusjohtajana. (Kuva Robert Örthen/ EK)

Venäläisurheilijat saattavat päästä Pariisin 2024 kesäolympiakisoihin, jos eivät tue Venäjän sotatoimia Ukrainassa.

URHEILU Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK) tiedotti keskiviikkona jatkavansa tutkimista venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluumahdollisuuksista kansainväliseen urheilutoimintaan. Samalla KOK kuitenkin ilmoitti, että viime helmikuussa asetetut sanktiot ja suositukset Venäjää ja Valko-Venäjää vastaan ovat edelleen voimassa.

Jos venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat otetaan mukaan esimerkiksi Pariisin 2024 kesäolympialaisiin, kansallistunnuksiaan he eivät saa käyttää. Dopingasioiden pitää luonnollisesti olla kunnossa. Ja Venäjän sotatoimia Ukrainassa tukevilla urheilijoilla ei ole kilpailuihin asiaa.

Suomen Olympiakomitea ilmoitti keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessa tuomitsevansa jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Suomen Olympiakomitean kanta on, että venäläisiä ja valkovenäläisiä ei tällä hetkellä voi ottaa mukaan kansainväliseen urheilutoimintaan.

– Positiivinen signaali KOK:n tiedotteessa on, että aiemmat sanktiot ja suositukset pysyvät toistaiseksi voimassa, ja että mahdollisen paluun yhteydessä pohditaan tiukkoja reunaehtoja, kommentoi Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto.

Suomen Olympiakomitea on vaatinut KOK:lta tiukkoja reunaehtoja, mikäli KOK päättää harkita paluumahdollisuutta venäläisille ja valkovenäläisille urheilijoille. Suomi ei suinkaan yksin ole ollut kannattamassa tiukkoja reunaehtoja.

– Myös monet muut Euroopan maat ovat vaatineet tiukkoja reunaehtoja, mikäli kilpailuoikeuksien palauttamista suunnitellaan. Tämä näkökulma on saanut enemmän kannatusta, kuin venäläisten ja valkovenäläisten täydellinen sulkeminen pois kansainvälisestä urheilusta, ja sen KOK myös totesi tiedotteessaan, Susiluoto sanoi.

Suomen Olympiakomitea tekee tarvittavat ratkaisunsa, kun tilanne kehittyy.

– Seuraamme tilanteen kehittymistä ja teemme tarvittavia toimenpiteitä, kun kuulemme asiasta lisää. Ajatuksemme ovat ukrainalaisten tukena, ja lisäksi meidän keskeinen intressimme on varmistaa, että suomalaiset huippu-urheilijat eivät kärsi tilanteesta, vaan pystyvät harjoittamaan ammattiaan ja tavoittelemaan unelmiaan parhailla mahdollisilla toimintaedellytyksillä, Susiluoto sanoo.

Moni venäläisurheilija on julkisesti ilmaissut tukensa maan presidentille Vladimir Putinille. KOK:n reunaehtolinjauksen perusteella tällaiset urheilijat eivät tulisi pääsemään takaisin kilpailutoimintaan.

Venäjän hiihtotähti Aleksander Bolshunov on kaiken logiikan perusteella niiden urheilijoiden joukossa, jotka pysyvät pannassa. Putin on ylentänyt Bolshunovin kansalliskaartin kapteeniksi ja Bolshunov nähtiin viime vuonna tukikonsertissa, jossa ylistettiin Venäjän sotatoimia.

Viime päivinä on spekuloitu, pääsisikö Venäjä osallistumaan jo Planicassa helmi-maaliskuussa järjestettäviin hiihdon MM-kisoihin. KOK ei keskiviikkona päästänyt Venäjää pannasta, vaan ilmoitti jatkavansa tilanteen tutkimista, joten Venäjä tuskin on Planicassa mukana.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jokereiden sekoilu puhuttaa – keulahahmona Harry Harkimon vanha yhteistyökumppani

Kommentoi Facebookissa