Suomen olympiamitalisaalis odotettua parempi – tilanne ei silti ole hyvä

Pekingin olympiamitalit olivat haluttuja jalometalleja. (Kuva KOK)

Suomi voitti Pekingin olympialaisissa kahdeksan mitalia. Määrä on suurempi kuin kolmissa edellisissä talviolympialaisissa, mutta menestyslajikirjo on Suomella kapealla pohjalla.

OLYMPIALAISET Suomen olympiajoukkue saavutti Pekingin kisoista kahdeksan mitalia. Se on Suomen suurin mitalisaldo talviolympialaisista sitten Torinon 2006 kisojen, jolloin Suomi voitti yhdeksän mitalia.

Torinossa Suomi ei voittanut kuitenkaan yhtään kultamitalia. Pekingissä Suomi voitti kaksi kultaa, kaksi hopeaa ja neljä pronssia.

Iivo Niskasesta tuli ensimmäinen suomalainen kolmissa perättäisissä olympialaisissa kultaa voittanut suomalaisurheilija sitten vuoden 1984, jolloin soutaja Pertti Karppinen voitti kolmannen olympiakultansa. Pekingissä Niskanen hiihti kultaa 15 kilometrillä, hopeaa parisprintissä sekä pronssia 30 kilometrillä.

Kerttu Niskanen hiihti hopeaa 10 kilometrillä ja pronssia 30 kilometrillä. Krista Pärmäkoski voitti 10 kilometrillä pronssia ja Joni Mäki hiihti Iivo Niskasen kanssa hopeaa parisprintissä.

Hiihdosta Suomi saavutti peräti kuusi mitalia. Se oli odotettua parempi tulos.

Miesten jääkiekkomaajoukkue voitti Pekingissä historiallisen olympiakullan. Naisten jääkiekkomaajoukkue saavutti puolestaan pronssia. Suomi oli ainoa maa, joka voitti Pekingissä kaksi jääkiekkomitalia.

Suomi onnistui mitalisaldon valossa Pekingissä hienosti. Olympiakomitea voi huokaista helpotuksesta.

Pyeongchangin 2018 talviolympialaisissa suomalaiset voittivat kuusi mitalia. Sotshissa 2014 ja Vancouverissa 2010 viisi. Eteenpäin on siis menty.

Mitalisaldoa voi hehkuttaa, mutta lajikirjosta on syytä huolestua. Suomi saavutti Pekingissä mitaleita vain kahdessa lajissa, hiihdossa ja jääkiekossa.

Näiden lajien lisäksi mitalitoiveita oli yhdistetyssä ja lumilautailussa. Yhdistetyn kilpailija Ilkka Herola ja lumilautailijat Rene Rinnekangas ja Enni Rukajärvi eivät päässeet Pekingissä parhaalle tasolleen.

Torinossa 2006 Suomi voitti mitaleita peräti kahdeksassa eri lajissa. Näistä lajeista curlingissa Suomella ei ollut Pekingissä edes edustajia, kuten ei ollut mäkihypyn joukkuekisassakaan. Alppihiihdossa ja freestylessä suomalaisurheilijat eivät ole lähelläkään mitalisijoja olympialaisissa Torinon kisojen jälkeen.

Menestys on suomalaisilla kapealla pohjalla. Norja ja Ruotsi ovat Suomea talviolympialaisten mitalimäärässä valtavasti edellä.

Norja voitti Pekingin mitalitilaston 37 mitalillaan. Norjan urheilijat voittivat 16 kultaa, 8 hopeaa ja 13 pronssia

Ruotsi oli mitalitilaston viides voitettuaan 18 mitalia. Ruotsalaiset saavuttivat kahdeksan kultaa, viisi hopeaa ja viisi pronssia.

Jos verrataan talvi- ja kesäolympialaisia, menestyy Tanskakin olympialaisissa Suomea paremmin. Suomi saavutti Tokiosta ja Pekingistä yhteensä 10 mitalia. Tanska ei saavuttanut Pekingissä mitaleita, mutta voitti Tokiossa 11 mitalia.

Huippu-urheilussa Suomi on yhä muita Pohjoismaita jäljessä. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö on tehnyt onneksi korjausliikkeitä 2000- ja 2010-lukujen pysähtyneisyyden ajan jälkeen, mutta työtä on yhä paljon edessä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Olympiakulta toi Jukka Jaloselle entistä hurjemmat meriitit – ”En tee tätä yksin”

Kommentoi Facebookissa