Suomen ortodoksisen kirkon vanhin ikoni vierailulle Viipuriin – panssarilasi suojaa

Viipurissa vieraileva ikoni omalla paikallaan Valamon luostarin pääkirkossa.

Viipurissa vieraileva ikoni kuvassa omalla paikallaan Valamon luostarin pääkirkossa. (Kuva Suomen ortodoksinen kirkko)

Konevitsan Jumalanäidin ihmeitätekevä ikoni vierailee Viipurin hiippakunnan 125-vuotisjuhlilla.

KIRKKOTAIDE Suomen ortodoksisen kirkon vanhin ikoni, Konevitsan Jumalanäidin ihmeitätekevä ikoni vierailee 16.–20. elokuuta Viipurissa hiippakunnan 125-vuotisjuhlilla. Vierailu tapahtuu Viipurin ja Käkisalmen hiippakunnan piispa Ignatin pyynnöstä ja sillä on Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leon siunaus. Lisäksi Museovirasto on myöntänyt ikonille väliaikaisen maastavientiluvan.

Ikoni lähtee matkaan keskiviikkona 16. elokuuta. Lähtöpäivän aamulla Valamon Kristuksen kirkastumisen kirkossa toimitetaan rukoushetki matkalle lähdettäessä. Sen jälkeen ikoni lähtee arkkimandriitta Sergein ja munkkidiakoni Nasarin saattamana henkilöautolla kohti Viipurin Kristuksen kirkastumisen katedraalia.
Viipurin hiippakunnan 125-vuotisjuhlan pääliturgia toimitetaan lauantaina 19.8. Viipurin Kristuksen kirkastumisen katedraalin edessä olevalla aukiolla. Kyseessä on katedraalin temppelijuhla, sillä kyseisenä päivänä vietetään Kristuksen kirkastumisen juhlaa juliaanisen kalenterin mukaan.

Juhlaliturgian johtaa Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill. Hiippakunnan 125-vuotisjuhliin osallistuu Suomesta myös Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo, jonka seurueeseen kuuluvat Joensuun piispa Arseni, rovasti Stefan Holm ja ylidiakoni Jyrki Härkönen.

Konevitsan Jumalanäidin ihmeitätekevä ikoni sijoitetaan vierailun ajaksi Kristuksen kirkastumisen katedraaliin. Ikonia suojelee sen oma teräskehyksinen panssarilasilla varustettu kiota, jonka sisälle on luotu ikonille ihanteellinen mikroilmasto. Valamon luostarin kirkkoon asetetaan matkan ajaksi nähtäville ikonin kopio. Ikoni palaa takaisin Uuteen Valamoon myöhään sunnuntai-iltana 20. elokuuta.

Perimätiedon mukaan pyhittäjä Arseni Konevitsalainen toi ikonin Kreikan Athosvuorelta vuonna 1393. Uuteen Valamoon Konevitsan Jumalanäidin ihmeitätekevä ikoni tuli vuonna 1956 Konevitsan luostarin viimeisten munkkien siirtyessä Keiteleen Hiekan kylästä Heinäveden Valamoon. Arvokas ikoni on kaksipuolinen: sen kääntöpuolelta löytyy Käsittätehty Kristus.

Konevitsan Jumalanäidin ihmeitätekevä ikoni vierailee nyt Venäjällä toista kertaa. Edellinen vierailu toteutui heinäkuussa 2006, jolloin ikoni oli kahden viikon ajan kunnioitettavana Pietarissa ja Konevitsan luostarissa.

Kommentoi Facebookissa