Suomen viimeiset kokoontumisrajoitukset ovat päättyneet – rokotuskattavuuden nousu helpotti tilannetta

Ensimmäisen kerran maaliskuun 2020 jälkeen millään alueella Suomessa ei ole voimassa aluehallintoviraston määräämiä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksia.

Ensimmäisen kerran maaliskuun 2020 jälkeen millään alueella Suomessa ei ole voimassa aluehallintoviraston määräämiä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksia. (Kuvituskuva Fotolia)

Aluehallintovirastot ovat tehneet yli 400 koronapäätöstä pandemian aikana.

KORONAVIRUS Epidemiatilanne on helpottanut rokotuskattavuuden nousun myötä koko maassa, eivätkä kokoontumisrajoitukset ole välttämättömiä enää millään alueella Suomessa.

Viimeiset kokoontumisrajoitukset kohdistuivat Uudellemaalle ja päättyivät 30.9.2021. Tämä on ensimmäinen kerta maaliskuun 2020 jälkeen, kun millään alueella Suomessa ei ole voimassa aluehallintoviraston määräämiä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksia. Aluehallintovirastot tekivät ensimmäiset tartuntatautilain mukaiset päätökset yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittamisesta 13.3.2020.

Koronaepidemiatilanne ja sitä myötä välttämättömiksi arvioidut rajoitustoimet ovat olleet alueellisesti erilaisia lähes koko pandemian ajan. Esimerkiksi Lapissa ei ole ollut voimassa aluehallintoviraston päätöksiä kokoontumisrajoituksista toukokuun 2021 jälkeen, ja Itä-Suomen aluehallintoviraston alueella viimeiset rajoituspäätökset voitiin kumota suotuisan epidemiatilanteen ansiosta kesäkuun puolivälissä.

Eniten tartuntatautilain mukaisia koronaan liittyviä päätöksiä on tehnyt Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Koronapäätöksiä aluehallintovirastoissa on tehty yhteensä 408 kappaletta. Kunnat ja aluehallintovirasto voivat edelleen tarvittaessa määrätä kokoontumisrajoituksia omalle alueelleen, jos epidemiatilanne heikentyy paikallisesti.

Koko Suomessa ovat edelleen voimassa tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset, joilla parannetaan asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallisuutta. Ravintoloiden toimintaa rajoitetaan tartuntatautilain väliaikaisen pykälän ja valtioneuvoston antaman asetuksen mukaisesti. Ravintoloissa on koko Suomessa muun muassa noudatettava vastaavia hygieniavaatimuksia kuin muissa asiakastiloissa.

Valtioneuvosto päättää ravintoloiden maakuntakohtaisista rajoituksista aukiolo- ja anniskeluaikoihin ja asiakasmääriin sekä istumapaikkavelvoitteesta. Alueelliset rajoitukset ovat voimassa toistaiseksi, ja hallitus tarkastelee niitä viikoittain. Ravintolatoiminnan rajoitusten noudattamista valvoo aluehallintovirasto.

Lue myös: THL päivitti maskisuositustaan – ”Jokainen voi nyt itse harkita, mitkä ovat sellaisia tilanteita”

Kommentoi Facebookissa