Suomen viranomaisten hoivissa kaksi lasta al-Holin leiriltä – UM ei anna yksityiskohtaisia tietoja

Al-Holin leirillä on ollut kymmenkunta Suomesta lähtenyttä Isis-taistelijoiden puolisoa, ja heillä noin kolmekymmentä lasta.

Al-Holin leirillä on ollut kymmenkunta Suomesta lähtenyttä Isis-taistelijoiden puolisoa, ja heillä noin kolmekymmentä lasta. (Kuvituskuva AOP)

Paluureittiä tai tapaa kuinka lapset tulevat Suomeen ei kerrota etukäteen.

ISIS-PALAUTUKSET Ulkoministeriö vahvistaa, että viranomaisten hoivissa on kaksi suomalaista lasta al-Holin leiriltä ja tarkoituksena on kotiuttaa heidät Suomeen. Viranomaiset järjestävät tiedotustilaisuuden Helsingissä myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Kurdien vartioimalla Isis-taistelijoiden perheistä koostuvalla al-Holin leirillä Syyriassa on kymmenkunta Suomesta lähtenyttä naista, ja heillä noin kolmekymmentä lasta.

Aikaisempien mediatietojen mukaan lasten äiti oli kantasuomalainen, joka muutti Suomesta Syyriaan vuonna 2012. Lapset ovat syntyneet Syyriassa ja alle 7-vuotiaita. Äiti kuoli tiettävästi pommituksissa ja lapset ovat olleet leirillä kahden muun Suomesta lähtöisin olevan naisen huostassa.

Lasten turvallisuuden ja yksityisyyden suojan vuoksi ulkoministeriö ei anna julkisuuteen lapsia koskevia tietoja. Myöskään ulkomailla tapahtuvan viranomaistoiminnan yksityiskohtia ei kerrota. Paluureittiä tai tapaa kuinka lapset tulevat Suomeen ei kerrota etukäteen, kuvausmahdollisuutta medialla ei myöskään ole.

Ulkoministeriö kertoo vastaavansa toimista, jotka liittyvät palaajien avustamiseen Syyriassa ja sieltä kotimaahan. Ulkoministeriö, sisäministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö ovat valmiina ottamaan vastaan lapsia.

Suomen hallitus on linjannut, että lapset pyritään kotiuttamaan al-Holista nopeasti ja tapauskohtaisesti myös heidän äitinsä.

Lue myös: Perustuslakivaliokunta aloitti tutkinnan – syynä ulkoministeri Pekka Haaviston virkatoimen lainmukaisuus

Kommentoi Facebookissa