Suomessa ja Norjassa tehdään vähemmän raskaudenkeskeytyksiä nuorille – ”Yhtä, yksinkertaista syytä ei ole”

Alle 20-vuotiaiden keskeytysten määrä on laskenut 2000-luvulla kaikissa Pohjoismaissa.

Alle 20-vuotiaiden keskeytysten määrä on laskenut 2000-luvulla kaikissa Pohjoismaissa. (Kuva Fotolia)

Pohjoismaissa tehdään myös vähemmän raskaudenkeskeytyksiä kuin muualla Euroopassa.

TERVEYS Pohjoismaista vähiten raskaudenkeskeytyksiä tehtiin Suomessa eli 8,2/1 000 vastaavanikäistä naista kohden, ja eniten Ruotsissa 16,9/1 000. Pohjoismaissa tehtiin vuonna 2017 yhteensä noin 74 000 raskaudenkeskeytystä, mikä on 12,6 keskeytystä tuhatta hedelmällisyysikäistä 15–49-vuotiasta naista kohti.

Alle 20-vuotiaiden keskeytysten määrä on laskenut 2000-luvulla kaikissa Pohjoismaissa. Vuonna 2017 vähiten keskeytyksiä alle 20-vuotiaille tehtiin Norjassa ja Suomessa.

– Yhtä, yksinkertaista syytä Pohjoismaiden eroille ei ole olemassa, kertoo THL:n erikoissuunnittelija Anna Heino.

– Erot johtunevat osilta erilaisista lainsäädännöistä, mutta merkittävässä osassa on myös kulttuuriset tekijät, suhtautuminen keskeytyksiin, seksuaalikasvatukseen ja ehkäisyyn sekä muun muassa terveydenhuollon ammattilaisten koulutus ja käytännöt.

Muuhun Eurooppaan nähden Pohjoismaissa tehdään yleisesti melko vähän raskaudenkeskeytyksiä. Länsi-Euroopan maista Suomea vähemmän keskeytyksiä tehdään muun muassa Saksassa, Alankomaissa ja Sveitsissä.

Raskaudenkeskeytykset Pohjoismaissa tuhatta 15–49-vuotiasta naista kohden vuonna 2017.
Raskaudenkeskeytykset Pohjoismaissa tuhatta 15–49-vuotiasta naista kohden vuonna 2017. (Kaavio THL)

Eniten keskeytyksiä Euroopassa tehdään entisen Neuvostoliiton alueilla ja vähiten Irlannissa, Maltalla ja Puolassa, joissa raskaudenkeskeytys on laitonta tai hyvin rajoitettua.

– Irlannissa hyväksyttiin vuoden 2018 lopussa uusi sallivampi aborttilainsäädäntö, joten Irlannin osalta tilanne tulee varmasti muuttumaan lähivuosina, arvioi Heino.

Euroopan maissa on keskenään hyvin erilaisia lainsäädäntöjä ja käytäntöjä, jotka vaikuttavat keskeytysten määrään. Salliva lainsäädäntö ei kuitenkaan suoraan tarkoita suurempaa keskeytysten määrää, sillä siihen vaikuttavat myös monet kulttuuriset ja poliittiset seikat.

– Länsi-Euroopassa Suomea vähemmän keskeytyksiä tehdään maissa, joissa on itse asiassa Suomea vapaamielisempi lainsäädäntö eli keskeytys on esimerkiksi sallittua naisen omasta pyynnöstä, toteaa Heino.

Lue myös: Masennus ja sydänsairaudet virittyvät vauvaan jo kohdussa – joka viides äiti on masentunut raskauden aikana

Kommentoi Facebookissa