INNOVAATIO Yhdysvaltain avaruushallinto NASA on kiinnostunut kartoittamaan Kuuta, jotta siellä navigoiminen ja pinnan tutkiminen onnistuisi etenkin sen pimeimmissä kolkissa. Haasteena on ollut, että Kuu on paikannussatelliittien ulottumattomissa.
Nyt NASA selvittää voisiko astronautin selkään laittaa reppukeilaimen, joka kartoittaa ympäristöä reaaliajassa ja tekee siitä 3D-mallin. Maailman ensimmäisen laserkeilausrepun kehittivät Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n tutkijat. Se on innostanut alan yrityksiä ja tiedeyhteisöä kehittämään keksinnöstä uusia versioita.
NASA:n testaama reppukeilain edustaa uusinta teknologiaa ja sen kehittämisen taustalla on vuosien yhteistyö.
– Olemme innoissamme, että tieteellisestä tutkimuksesta alkunsa saanut laserkeilausreppu on innostanut niin tiedeyhteisöä kuin kaupallisiakin toimijoita kehittämään innovaatiota eteenpäin ja herättänyt NASA:n kiinnostuksen hyödyntää sitä avaruudessa. Olemme osoittaneet, että laserkeilausrepulla voidaan tehdä laadukasta tutkimusta ja sen suorituskyky on vahva, kertoo tutkimusprofessori Antero Kukko Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:stä.
Paikkatietokeskuksen laserkeilaustutkimus on alansa viitatuimpia maailmassa. Tieteellisen työn parissa käynnistyi myös reppukeilaimen suunnittelu. Ensimmäisen laserkeilausrepun maailmassa kehittivät tutkimustarpeisiinsa vuonna 2011 tutkimusprofessorit Antero Kukko ja Harri Kaartinen. Vuosina 2008–2010 tutkijat kuljettivat kymmenien kilojen painoista laserkeilauslaitteistoa ensin Pulmankijoella kumiveneellä, sitten maitokärryllä. Painavan kaluston siirtoon tarvittiin toimivampi ja kevyempi ratkaisu.
– Syntyi ajatus asentaa mittalaitteet rinkkaan. Sen avulla tuli mahdolliseksi kuljettaa laitteita upottavassa ja epätasaisessa maastossa kohtuullisen vaivattomasti, ja myös kahlata joen yli, Antero Kukko kertoo.
Sana reppukeilaimesta kantautui maailmalla lopulta NASA:n tutkijoille asti, mikä johti vuonna 2014 alkaneeseen yhteistyöhön. Kannettavalla laserkeilaimella tutkijat harjoittelevat Kuun tutkimista vastaavanlaisissa oloissa Maassa muun muassa tulivuori- ja meteorikraattereissa.
Tutkimuskäytöstä alkunsa saanutta reppukeilausta hyödynnetään laajasti myös kaupallisessa käytössä, erityisesti rakentamisessa ja infrastruktuurin ylläpidossa esimerkiksi kaupunkiympäristön muutosten päivityksessä ja uusien rakennusten suunnittelussa.
– Reppu mahdollistaa tarkan mittaamisen alueilla ja maastoissa, joissa ei voi mitata ajoneuvojärjestelmillä. Repun etuna on liikkuvuus, jonka avulla tuottavuus on parempaa verrattuna kolmijalan päältä tapahtuvaan maalaserkeilaukseen. Tämä on mahdollistanut esimerkiksi uudet avaukset metsien, jokiympäristöjen ja erilaisten planetaaristen luonnonympäristöjen tarkkaan 3D-mittaamisen.
Lue myös: Uusi tutkimus – arktinen alue on lämmennyt neljä kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin
Kommentoi Facebookissa