Suomessa nyt seitsemän triplakultaleijonaa

Lempäälän jättiläinen Marko Anttila on ratkaissut Leijonille useita tärkeitä pelejä. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Suomalaisessa jääkiekossa on nykyään iso liuta moninkertaisia arvokisakultamitalisteja.

JÄÄKIEKKO Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen viime vuosien hurja menestys on tuonut ison määrän uusia Kultaleijonia. Viime sunnuntain Tampereella seitsemän pelaajaa nousi kolminkertaisiksi arvokisakultamitalisteiksi.

Kolmen kullan kerhoon kuuluvat maalivahti Jussi Olkinuora, puolustajat Mikko Lehtonen ja Atte Ohtamaa sekä hyökkääjät Marko Anttila, Sakari Manninen, Toni Rajala ja Harri Pesonen.

Kaikki nämä kuusi pelaajaa ovat voittaneet MM-kultaa 2019 sekä 2022. Lisäksi he olivat voittamassa olympiakultaa Pekingissä viime helmikuussa.

NHL:ssä heistä ovat pelanneet Pesonen ja Lehtonen. Pesonen pelasi neljä ottelua New Jersey Devilsissa 2013. Lehtonen pelasi vuoden 2021 aikana 9 ottelua Toronto Maple Leafsissa ja 17 ottelua Columbus Blue Jacketsissa.

Kaksinkertaisia Kultaleijonia Suomessa onkin jo iso liuta. Sekä olympiakultaa että maailmanmestaruuden ovat voittaneet edellä mainitun seitsikon lisäksi maalivahdit Harri Säteri ja Frans Tuohimaa, puolustajat Petteri Lindbohm, Ville Pokka, Niklas Friman, Juuso Hietanen ja Sami Vatanen sekä hyökkääjät Hannes Björninen, Niko Ojamäki, Valtteri Filppula, Teemu Hartikainen, Leo Komarov ja Saku Mäenalanen.

Kaksinkertaisia maailmanmestareita, joilla ei ole olympiakultaa, ovat Mikael Granlund, Juho Lammikko ja Jere Sallinen. Granlund voitti ensimmäisen MM-kultansa 2011. Lammikko ja Sallinen 2019.

Sekä nuorten (U21) ja miesten MM-kultaa ovat voittaneet suomalaisista Pasi Puistola, Niko Kapanen, Saku Mäenalanen, Mikko Lehtonen, Ville Pokka, Esa Lindell, Niko Mikkola, Veini Vehviläinen, Juho Lammikko, Kaapo Kakko ja Henri Jokiharju.

Kultaleijona oli vuoteen 2022 saakka Suomessa ainutlaatuinen käsite. Nyt puhutaan Tuplakultaleijonista ja Triplakultaleijonista.

Päävalmentaja Jukka Jalonen on ainoa suomalainen neljän kullan kerholainen. Hänellä on olympiakulta sekä kolme maailmanmestaruutta. Lisäksi Jalonen on valmentanut Suomen U21-maajoukkueen maailmanmestaruuteen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jukka Jalonen muuttui hylkiöstä sankariksi – uralla kaksi käännekohtaa

Kommentoi Facebookissa