Suomessa on todettu kymmenen uutta koronavirustartuntaa – tähän mennessä yhteensä 40 tapausta

Suomen sairaaloissa on hyvä valmius hoitaa koronavirusinfektioita eristysolosuhteissa.

Suomen sairaaloissa on yleisesti hyvä valmius hoitaa koronavirusinfektioita eristysolosuhteissa. (Kuva Fotolia)

Ikäihmisten ja riskiryhmiin kuuluvien läheisillä on suuri merkitys virustaudin leviämisen ehkäisemisessä.

TERVEYS Suomessa on todettu kymmenen uutta koronavirustartuntaa. Tapauksista kolme on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä, Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirissä sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä on yksi tapaus.

Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset jatkavat tilanteen selvittämistä yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. Tähän mennessä Suomessa on todettu yhteensä 40 koronavirustartuntaa.

THL muistuttaa, että uuden koronaviruksen riskit vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville ovat muita suuremmat. Virus aiheuttaa useammin vakavia oireita ikääntyneille ja niille, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes, sydänsairaus tai keuhkosairaus.

Uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautia on havaittu lapsilla ja nuorilla vähän ja oireet ovat olleet lieviä. Vakavia tautitapauksia ja kuolemantapauksia on maailmalla ollut erityisesti yli 70-vuotiailla, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes tai sydän- ja verisuonitauti. Korkein riski on yli 80-vuotialla.

Vaikka epidemia ei ole Suomessa vielä alkanut, tilanne voi muuttua nopeasti. THL on laatinut koronaviruksen varalta ohjeita muun muassa palvelukodeissa ja hoitolaitoksissa työskenteleville.

– Ikääntyneiden ja riskiryhmien suojelu virusinfektioilta on yleisesti ottaen hyvä periaate. Erityisen tärkeää se on koronavirusepidemian uhatessa, sanoo johtaja Mika Salminen.

Myös ikäihmisten ja riskiryhmiin kuuluvien läheisillä on suuri merkitys virustaudin leviämisen ehkäisemisessä. Vierailuja sairaaloissa, hoitolaitoksissa, palvelukodeissa tai iäkkäiden kotona sairaana tulisi välttää, vaikka olisi vain lieviä flunssaoireita.

Erityisen tärkeää on välttää vierailuja, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita ja olet palannut koronaviruksen epidemia-alueelta. Älä vie edes lievästi sairasta lasta kyläilemään isovanhempien luo, äläkä pyydä heitä hoitamaan sairasta lasta.

Lue myös: Ala-asteen koululaisia karanteeniin – koulun henkilökuntaan kuuluvalla koronavirustartunta

Kommentoi Facebookissa