Suomessa yli 10 000 ihmistä on saanut uuden elimen – siirrettävistä elimistä on jatkuva pula

Pääsyä elinsiirtoon odotti vuodenvaihteessa 570 ihmistä, viime vuonna elinsiirtoja tehtiin 393.

Pääsyä elinsiirtoon odotti vuodenvaihteessa 570 ihmistä, viime vuonna elinsiirtoja tehtiin 393. (Kuva Fotolia)

Elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen, mutta kaikki eivät ehdi saada uutta elintä ajoissa.

TERVEYS Elinsiirto on yksi nykyaikaisen lääketieteen ihmeistä. Suomessa yli 10 000 ihmistä on saanut uuden elimen, ja mahdollisuuden jatkaa elämäänsä. Viime vuonna elinsiirtoja tehtiin 393. Elinluovuttajia oli 108. Se on vähemmän kuin edellisenä vuonna ja pääsyä elinsiirtoon odotti vuodenvaihteessa 570 ihmistä. Kaikki heistä eivät ehdi saada uutta elintä ajoissa. Vuosittain jopa kymmenesosa elinsiirtoa odottavista menehtyy.

– Oletko koskaan miettinyt, mitä sinun elimillesi tapahtuu kuolemasi jälkeen? Tarvitsetko niitä itse, vai haluaisitko, että ne voivat pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen, kysyy Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Elinluovutuskortti ei ole enää ainoa tapa kertoa olevansa elinluovuttaja, mutta se on usein kätevin. Lompakosta löytyvä kortti kertoo oman tahdon selkeästi myös läheisille. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Kuolleen henkilön mielipidettä kysytään omaisilta, jos hänen tahtoaan ei ole kirjattu.

– Jos et halua, että omaisesi vastaisivat kielteisesti siksi, että he ovat epävarmoja kannastasi, kerro se heille ajoissa. Jos asian puheeksi ottaminen tuntuu vaikealta, unohda allekirjoittamasi elinluovutuskortti vaikka pöydän kulmalle, Inomaa ehdottaa.

Omaiset eivät voi kieltää elinluovutusta omaan tahtoonsa vedoten ja jokaisella on oikeus allekirjoittaa elinluovutuskortti. Myös iäkäs ihminen voi olla elinluovuttaja. Kalenteri-ikää tärkeämpää on elinten kunto, jonka lääkärit arvioivat tapauskohtaisesti. Viime vuonna nuorin elinluovuttaja oli kaksivuotias ja vanhin 83-vuotias.

Eniten Suomessa tehdään munuaissiirtoja, viime vuonna 238. Toiseksi eniten on maksansiirtoja, joita oli 66. Sydänsiirtoja oli ennätyksellisen paljon, sillä uuden sydämen sai 47. Keuhkonsiirtoja oli 18 ja haimansiirtoja 23. Lisäksi Suomessa tehtiin yksi elinsiirroiksi laskettava kasvojen kudostensiirto. Ohutsuolensiirtoja ei viime vuonna tehty lainkaan.

Oman tahdon voi ilmaista myös kirjaamalla sen Omakantaan tai Elinluovutus-kännykkäsovelluksella. Sovelluksen voi ladata sovelluskaupoista nimellä Elinluovutus. Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi kotiinsa osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi.

Lue myös: Elinsiirto on antanut jatkoajan tuhansille – siirrettävistä elimistä on kuitenkin jatkuva pula

Kommentoi Facebookissa