Suomi EM-kisoihin myös futsalissa – Palloliitolla menee nyt lujaa

Suomen miesten futsalmaajoukkue selvitti tiensä 2022EM-lopputurnaukseen

Suomen miesten futsalmaajoukkue selvitti tiensä 2022 EM-lopputurnaukseen. (Kuva AOP)

Suomi on selviytynyt ensi kertaa miesten futsalin EM-kisoihin. Futsalia harrastetaan maailmalla huomattavasti enemmän kuin jääkiekkoa.

FUTSAL Suomen miesten futsalmaajoukkue teki tiistaina historiaa voitettuaan EM-karsintojen päätösottelussaan Belgian 3-2. Voitto varmisti Suomelle sen historian ensimmäisen EM-lopputurnauspaikan.

– On vaikea löytää sanoja. Ei todellakaan ollut helppo peli. Mielestäni olimme toisella jaksolla parempia, ja ansaitsimme voiton tänään. Tämä on suuri voitto koko Suomen futsalille – seuroille, taustahenkilöille, Palloliitolle ja tietysti pelaajille. Suomalaisella futsalilla on hieno tulevaisuus. Nyt nautitaan voitosta, kommentoi Suomen joukkueen päävalmentaja Mico Martic Palloliiton mukaan.

Suomi sijoittui lohkossaan toiseksi. Italialle Suomi hävisi vieraissa 4-7 ja kotona 2-4, mutta voitti Montenegron kotona 6-1 ja vieraissa 2-1. Belgiaa vastaan Suomi pelasi vieraissa 3-3 -tasapelin.

Futsalin maailmanlaajuinen suosio on viime vuosina ollut kovassa kasvussa, mutta Suomi on pystynyt vastaamaan haasteisiin hienosti. Eteenpäin on menty määrätietoisella työllä.

– Huikea fiilis, päällimmäisenä on suuri onnen tunne. Johdonmukaisesti on tultu eteenpäin kaikki nämä vuodet, ei ole otettu oikoreittejä. Peruspalikat on laitettu kuntoon, ja nyt se palkinto on tässä, kommentoi Suomen joukkueen pelaaja Panu Autio.

Yllättävänä Suomen kisapaikkaa ei voi pitää. Onhan suomalaispelaajia ammattilaisina ulkomaan sarjoissa ja maajoukkueen esitykset ovat viime vuosina olleet nousujohteisia.

Viime joulukuussa Suomi putosi MM-kisoista jatkokarsinnoissa. Suomi ei taitotasoltaan ole Euroopan parhaassa kastissa, mutta joukkuepeli toimii hyvin ja kaikesta päätelleen maajoukkueessa on valtavan hyvä yhteistyöhenki.

EM-lopputurnaus pelataan tammi-helmikuussa 2022 Hollannissa. Suomi ei lähde turnaukseen todellakaan suosikkien joukossa ja voitot vaatisivat isoa venymistä.

EM-lopputurnaus on joka tapauksessa merkittävä askel kovassa nosteessa olevalle suomalaiselle palloilu-urheilulle. Monille suomalaisille futsal on hyvin tuntematon laji, mutta ensi talvena laji saa Suomessa paljon julkisuutta ja tehnee kotimaassa läpimurtoa.

Futsalia harrastaa maailmalla Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n mukaan 25 miljoonaa ihmistä. Lajia harrastetaan maailmalla huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi jääkiekkoa.

Futsalia on pelattu jo nuorten olympialaisissa, mutta kesäolympiakisoihin laji ei ole vielä kelvannut. Futsalin olympiastatus lienee joka tapauksessa lähempänä kuin salibandyn tapauksessa on.

Palloliiton on syytä olla ylpeä. Suomi on mukana tulevissa EM-kisoissa nyt miesten jalkapallossa, naisten jalkapallossa sekä miesten futsalissa.

Näissä kaikissa kolmessa turnauksessa ovat mukana Suomen lisäksi vain Espanja, Hollanti, Italia ja Venäjä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Käytännössä varmaa – Huuhkajat pelaa EM-kisoja Kööpenhaminassa ja Pietarissa

Kommentoi Facebookissa