Suomi kaatoi Ruotsin ja vei amerikkalaisen jalkapallon EM-pronssia – viimeinen neljännes ratkaisi

Ville-Valtteri Suojanen tuulettaa Suomen kaikkien aikojen kahdettatoista EM-mitalia.

Ville-Valtteri Suojanen tuulettaa Suomen kaikkien aikojen kahdettatoista EM-mitalia. (Kuva Samppa Toivonen)

Suomi juhli kotikisoissaan ensimmäistä mitalia sitten vuoden 2005.

AMERIKKALAINEN JALKAPALLO Suomi kaatoi Vantaalla pelattavan amerikkalaisen jalkapallon EM-lopputurnauksen pronssiottelussa Ruotsin lukemin 31–21 (14–6) ja juhlii näin ollen ensimmäistä mitalia sitten vuoden 2005.

Suomi aloitti ottelun erittäin vahvasti. Heti ensimmäisellä hyökkäysvuorolla Karri Pajarinen juoksi pallon kanssa maaliin, ja kun vielä Joni-Petteri Malka onnistui lisäpistepotkussa, tilanne oli 7–0 Suomelle. Toisella neljänneksellä Marcus Siiskonen kasvatti maajoukkueuransa ensimmäisellä maalillaan Suomen johdoksi jo 14–0.

Siiskosen maalin heittänyt pelinrakentaja Miro Kadmiry aloitti ottelun hyvin onnistuen yhdeksässä ensimmäisessä heitossaan. Odotetusti Suomi onnistui pitämään Ruotsin juoksupelin kurissa, joten myös ruotsalaiset siirtyivät heittämään nopeita heittoja laitoihin, mikä osoittautui Suomen puolustukselle varsin hankalaksi puolustettavaksi. Ruotsi kuitenkin kavensi juoksemalla puoliaikatilanteeksi 14–6. Touchdownista vastasi pelinrakentaja Philip Juhlin.

Toisella puoliajalla Veikka Lehtonen nosti Suomen ensin 21–6 –johtoon, mutta Ruotsi kuittasi nopeasti. Jakob Dahre teki ensin Juhlinin heitosta touchdownin ja sama kaksikko onnistui myös kahden pisteen lisäpisteessä. Kun Emil Knuttson onnistui vielä maalinteossa kolmannen neljänneksen loppuhetkillä, oli Ruotsi tasoittanut pelin. Lukemissa 21–21 siirryttiin päätösneljännekselle.

Karri Pajarinen nosti toisella touchdownillaan Suomen jälleen johtoon, kun ottelua oli jäljellä kahdeksan minuuttia. Tästä johdosta Suomi ei enää luopunut, vaan Veikka Lehtonen puski Suomelle jo seitsemännen touchdownin. Samalla Suomen karkumatka kasvoi lukemiin 35–21. Aikaa oli jäljellä enää kaksi minuuttia, eikä Ruotsi enää pisteidenteossa onnistunut.

Ruotsin parhaana palkittiin pelinrakentaja Philip Juhlin, joka heitti 310 jaardia ja oli lisäksi joukkueensa paras juoksuetenijä 80 jaardillaan. Suomen paras oli keskushyökkääjä Karri Pajarinen, joka juoksi 82 jaardia ja teki kaksi touchdownia.

– Kuiva kausi päättyi lopultakin, totesi ottelun jälkeen Suomen päävalmentaja Tuomas Heikkinen ja viittasi Suomen edelliseen, vuonna 2005 voittamaan pronssimitaliin

EM-kisojen kaikkien aikojen tilastossa Suomi on kärjessä viidellä kultamitalilla, neljällä hopealla ja kolmella pronssilla. Nyt saavutettu pronssi oli kaikkien aikojen 12. EM-mitali Suomelle.

EM-finaalissa kohtasivat Itävalta ja Ranska. Ranska sai ensimmäisen Euroopan mestaruutensa lukemin 28–14.

  • Lähde SAJL. Edit 23.00 finaalin tulos.

Lue myös: Suomen EM-kulta kotikisoissa jäi haaveeksi jenkkifutiksessa – pronssiottelussa vastaan tulee Ruotsi

Kommentoi Facebookissa