Suomi kotiutti äidin ja neljä lasta Syyriasta – al-Holin leiriltä saapunut yhteensä 35 henkeä

Ulkoministeriö pyrkii kotiuttamaan loputkin leireillä pidetyt suomalaiset lapset, jos se on mahdollista. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Ulkoministeriö on kotiuttanut yhteensä 26 lasta ja yhdeksän aikuista.

AL-HOL Ulkoministeriö kotiutti perjantaina 10.12.2021 suomalaisen äidin ja hänen neljä lastaan Syyriasta. Kaikki viisi ovat aiemmin olleet al-Holin leirillä. Kotiutetut ovat nyt kotimaan viranomaisten toimien piirissä.

Ulkoministeriö muistuttaa, että Suomen viranomaisilla on perustuslain mukainen velvoite turvata leireillä pidettyjen suomalaisten – erityisesti lasten – perusoikeudet, mikäli se on mahdollista. Syyrian leireillä pidettyjen lasten perusoikeudet voidaan turvata vain kotiuttamalla heidät Suomeen.

Kotiutetut kuuluvat samaan perheeseen. Yksi äidin lapsista on tullut täysi-ikäiseksi, nuorin on alle viisivuotias. Perhe kotiutettiin Syyriasta Turkin kautta yhteistyössä Turkin viranomaisten kanssa. Vain lasten kotiuttaminen ei ole ollut mahdollista.

Ulkoministeriö on vuodesta 2019 lähtien kotiuttanut yhteensä 35 al-Holin leirillä pidettyä Isis-taistelijoiden perheenjäsentä, joista 26 lasta ja yhdeksän aikuista. Syyrian leireillä on edelleen kymmenkunta suomalaista.

Ulkoministeriö pyrkii kotiuttamaan loputkin leireillä pidetyt suomalaiset lapset, jos se on mahdollista.

Lue myös: Oikeuskanslerilta moitteet ulkoministeriön virkamiesjohdolle al-Hol-tapauksessa – ”Huonoa henkilöstöpolitiikkaa”

Kommentoi Facebookissa